Improvizirana zaštita na ukrajinskom bojnom polju

Ova fotografija od 27. marta prikazuje ono što postaje sve češći prizor na ratištima u Ukrajini. Ukrajinska posada, koja je gađala ovu haubicu Msta-B u blizini Bahmuta, podigla je preko svog oružja zastor napravljen od lančane ograde.

Druge posade poput ove ukrajinske ekipe, koja je pucala iz haubice Akacija 25. februara, izgradile su čitave kaveze oko topa.

Administrator internetske stranice za praćenje oružja Caliber Obscura rekao je za Radio Slobodna Evropa da se takvi kavezi koriste od kraja 2022. godine i da su "uglavnom namijenjeni da ometaju rusku municiju Lancet".

Ukrajinski vojnik sprema se ispaliti haubicu iza paravana napravljenog od lančane ograde u blizini Bahmuta, mart 2023. godine.

U proljeće 2022. pojavili su se videosnimci koji prikazuju Lancete, neku vrstu samoubilačkog drona ruske proizvodnje, koji uništava dijelove ukrajinskog oružja.

Kavezi su u nekim slučajevima uspješno odbili napade samoubilačkih dronova. Na ovoj fotografiji prikazana je zadnja polovina Lanceta koji, navodno, nije eksplodirao nakon što je u januaru udario u improviziranu zaštitu oko ukrajinske haubice Krab.

Ruske snage koriste i improvizirani oklop u pokušaju odbrane od modernog oružja koje koristi Kijev.

Ovi oklopni kavezi iznad kupola ruskih tenkova počeli su se pojavljivati sedmicama prije ruske invazije u februaru 2022. Kavezi su namijenjeni da ometaju protutenkovske projektile.

Uništeni ruski tenk sa ostacima oklopa na kupoli u Černihovu, Ukrajina, april 2022.

Zapovjednik ruskog tenka rekao je novinaru da kavezi ometaju radioantene potrebne za komunikaciju na bojnom polju i otežavaju ulazak ili izlazak iz vozila, uključujući i u slučaju potencijalnog požara. "Skinuli smo ih i bacili", rekao je.

Čini se da su drugi improvizirani oklopi, koji su uočeni u Ukrajini, napravljeni neovisno od bilo kakve odluke centralne komande. Ovi ruski kamioni koji su prevozili dijelove pontonskog mosta bili su opremljeni deblima breze i otpadnog metala kao prednjim "oklopom". Fotografija se prvi put pojavila u martu 2022. godine.

Fotografije ovog blindiranog autobusa na parkiralištu u Kijevu prvi put su objavljene u martu 2023. Projekt pretvaranja civilnog autobusa u mobilnu bolnicu navodno su finansirale rumunske pristalice ukrajinskih ratnih napora.

Ovo rusko vozilo za transport goriva, fotografirano na neodređenoj lokaciji u, kako Kremlj naziva "zonom specijalne vojne operacije", imalo je drvene letvice postavljene preko vozačeve kabine. Na prednjem dijelu bila mu je ispisana crvena petokraka.

Isti kamion za gorivo također ima žičanu mrežu postavljenu na rezervoar, očigledno u pokušaju da ga zaštiti od bombi koje ispuštaju dronovi.

Ostali ruski kamioni za gorivo bili su umotani u debla breze. Nejasno je da li je ovaj tanker bio maskiran da izgleda kao vozilo za prevoz drva - kao što, prema izvještajima, rade ruske snage - ili je drveni sloj dizajniran isključivo kao balistička zaštita.

Debla pružaju određenu zaštitu od malokalibarskog oružja i gelera, ali dodaju značajnu težinu vozilu i time im otežavaju prohodnost na terenu, posebno na blatnjavim putevima.

Ova fotografija ruskog višecijevnog raketnog bacača TOS-1 Buratino prvi put se pojavila ranije ovog mjeseca. Prikazuje sistem oružja "teški bacač plamena" koji je opremljen mrežastim ekranom.

Ekran je vjerovatno pokušaj zaštite njegove raketne kapsule od samoubilačkih dronova ukrajinske proizvodnje, koji su se posljednjih sedmica pojavili na bojnom polju, kao i od bombi koje ispuštaju dronovi.