'Anđeo za vojnike': Ubijena ukrajinska medicinarka

  • RSE

Ovu užurbanu terensku bolnicu u blizini Bakhmuta, u istočnoj Ukrajini, snimio je AP fotograf 26. februara. U prvom planu, vojna medicinarka sa pletenicama po imenu Yana Rykhlitska pruža pomoć ranjenom čoveku.

Rykhlitska, 29, snimljena 22. februara.

Dana 3. marta, pet dana nakon što je forografija AP-a objavljena širom svijeta, medicinarka  sa prvih linija fronta je ubijena, kako se navodi, od ruske granate koja je pogodila vozilo kojim je putovala dok je pomagala u transportu ranjenih sa bojišta oko Bakhmuta.

Selfi koji je objavila Rykhlitska u junu 2022.

Počast medicinarki odali su mnogi na Facebooku. Jedna prijateljica se prisjetila: "Jana je jednom rekla: 'Dok spavamo neko umire za nas.' Juče je to bila ona." Poznanik koji ju je sreo na linijama fronta napisao je da su je prozvali "anđelom boraca".
 

U novembru 2022., fotograf RSE/RL Serhiy Nuzhnenko snimio je poljsku bolnicu u Bakhmutu u kojoj je medicinarka (desno) radila, na jednom u nizu od povrijeđenih ukrajinskih vojnika.
 

Rykhlitska je navodno radila za IT kompaniju u Harkivu koja joj je mogla pružiti relativno jednostavan bijeg iz rata u Ukrajini.

Prijateljica je 4. marta napisala: "Mogla je izabrati lakši put i otići iz zemlje, mogla je da nastavi mirno da radi u kompaniji, ali je izabrala drugi put, put pravog heroja."

 

Pogled iz vozila u Bakhmutu 3. marta, istog dana kada je Rykhlitska navodno ubijena u blizini grada u sukobima.

Bakhmut je postao žarište rata u Ukrajini dok se ruske snage približavaju razrušenom istočnom gradu, što ga čini možda najopasnijim mjestom u Ukrajini.

Fotografija Rykhlitske objavljena na njenoj Facebook stranici u maju 2021.

Informatičarka je bila aktivna u prikupljanju novca za ukrajinske borce od početka ruske invazije 2022. Ona je navodno napustila svoju IT ulogu i počela volontirati kao medicinarka u maju 2022. godine.
 

Rykhlitska je 16. marta 2022. podijelila objavu na Facebooku u kojoj se navode žene koje su ubijene nakon ruske invazije, a neke od njih u aktivnoj borbi. Objava je glasila: "Ako tražite prave ženske heroje, zapamtite ove žene", a proglašeni heroji su "one žene koje žrtvuju svoju energiju i resurse da spase, brane, liječe, štite, hrane i podržavaju".

 

Selfi koji je objavila Rykhlitska u novembru 2022.

Sahrana ubijenoj medicinarki, koja bi 2. aprila napunila 30 godina, biće održana u centralnom ukrajinskom gradu Vinica 7. marta.

Medicinarka sa prvih linija fronta Yana Rykhlitska radila je pod vatrom i intenzivnim pritiskom u Bakhmutu, brinući o ranjenim i umirućim ukrajinskim vojnicima. Ubijena je 3. marta, navodno od ruske artiljerijske vatre.