Svjetlo u tami: Tinejdžeri iz Ukrajine plešu pred milionskom publikom u SAD

Članovi ukrajinske plesne grupe Light Balance Kids poziraju sa sucima nakon spektakularnog nastupa ranije ovog mjeseca u popularnoj televizijskoj emisiji "America`s Got Talent All Stars".

Piše: Maria Horban

"Htjeli smo da kažemo Americi i cijelom svijetu šta se događa u Ukrajini", rekla je 17-godišnja plesačica Marija Honjukova iz plesne trupe Light Balance Kids, opisujući nedavni trijumf grupe na premijeri popularnog novog američkog televizijskog talent programa.

"Također smo željeli da prenesemo publici da svjetlo uvijek pobjeđuje."

Kad su se svjetla upalila nakon numere na temu videoigre u kojoj se činilo da izvođači prkose zakonima fizike dok su plesali u mraku u osvijetljenim kostimima, publika uživo za "America's Got Talent All Stars" je skočila na noge i navijala, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Bila je to vaša najbolja izvedba koju ste ikada napravili", rekao je takmičarski sudija i direktor snimanja Sajmon Kauel (Simon Cowell). "Ne mogu vam opisati koliko je to bilo briljantno."

Trenutak kasnije, kolega sudija i komičar Haui Mendel (Howie Mandel) pohvalio je djecu jer su donijeli svjetlo s "vjerovatno najmračnijeg mjesta na svijetu" prije nego što je pritisnuo takozvani "golden buzzer", pokrenuvši fontane zlatnih konfeta preko pozornice i poslavši ih automatski u finale koje je za osam sedmica. Više od devet miliona ljudi gledalo je program od 2. januara.

"Nastup završava slikom zamka, s ukrajinskim zastavama i trozupcem (ukrajinski nacionalni simbol)", rekla je Honjukova za Ukrajinski servis RSE. "Ovo simbolizuje činjenicu da će Ukrajina pobijediti."

"Imamo misiju", rekao je 16-godišnji Denis Lošakov, član grupe Light Balance Kids. "Da podsjetim sve da je rat u toku. Da se nastavlja. Čak i u Americi, Ukrajina je često u vijestima. Ali ne gledaju svi vijesti. Stoga moramo razgovarati o tome na drugim platformama. Na svim platformama. I moramo razgovarati o tome kakve talentovane i jake ljude imamo."

Izuzetan trijumf

Pozadinska priča iza trijumfa Light Balance Kidsa čini njihovu priču još nevjerovatnijom.

Grupa se prvi put pojavila u emisiji America's Got Talent (AGT) 2019. godine, osvojivši još jednu nagradu "golden buzzer" i ušla u finale.

Povezani su s plesnom kompanijom Light Balance osnovanom 2012. u jugoistočnom ukrajinskom gradu Dnjipar. Light Balance sebe opisuje kao "hi-tech neonski i LED show s elementima akrobatske i plesne koreografije."

Kada je Rusija u februaru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu, mladi su se raspršili, većina ih je protjerana iz zemlje, a neki su se sklonili u sigurnije dijelove Ukrajine.

Denis Lošakov

Lošakov, na primjer, živi u Šoenebergu, izvan Berlina, gdje podučava hip-hop grupu u lokalnom plesnom studiju.

"Ukrajina mi veoma nedostaje", rekao je. "Nedavno sam bio u Ukrajini i prva dva sata kod kuće samo sam hodao po stanu, prisjećao se gdje se što nalazi i samo sam sve posmatrao. Bilo je veoma teško vratiti se u Njemačku."

Šesnaestogodišnja plesačica Light Balance Kidsa Liza Baklan provela je prvi dio rata pod ruskom okupacijom u gradu Motižin u kijevskom region.

Liza Baklan morala se skloniti u podrum tokom ruske okupacije njenog rodnog grada prošle godine.

"Kad sam morala da izađem napolje, nastojala sam da što više ličim na dječaka", prisjetila se. "Vidite, ako ste dječak, puno je lakše. Niko ne zna šta bi se moglo desiti djevojci. Pokušala sam sakriti kosu i hodati pogrbljeno."

Više od mjesec dana porodica je živjela pod gotovo stalnim granatiranjem, provodeći većinu vremena u hodniku bez prozora ili u podrumu.

'Nemoguća tuga i bol'

Nakon što je Motižin oslobođen, porodica Baklanov se preselila u Lviv, gdje se saznalo da su Light Balance Kids pozvani u Sjedinjene Države na premijeru AGT All Stars.

Nastup na takmičenju posvetila je svom ujaku koji brani Ukrajinu otkako je Rusija 2014. podstakla separatistički ustanak u istočnim dijelovima zemlje i koji ju je iznenadio brzim posjetom kući dan prije nego što je krenula u inostranstvo.

"Samo je rekao da sam super i znao je da ću biti dobro", rekla je o čovjeku koji joj je ujedno i kum. "Rekao je da me mnogo voli."

Petnaestogodišnja Marina Zajceva posvetila je nastup svom ocu koji je u maju otišao na front i koji je učestvovao u teškim borbama oko grada Bahmuta u regionu Donjeck.

Marina i njena majka žive s porodicom u poljskom gradu Vroclav, gdje Marina pohađa poljsku školu dok istovremeno uči na daljinu sa školom u Ukrajini.

Njena poljska porodica domaćin je, kako je rekla, bila među prvim ljudima koji su joj čestitali nakon pobjede Light Balance Kids.

Marina Zajceva i njen otac, koji se bori na prvoj liniji odbrane u blizini Bahmuta.

Kad se Light Balance Kids pojavio na AGT-u 2019., bilo ih je 14. Samo ih je pet uspjelo nastupiti 2. januara. Niko od njih nije plesao zajedno od ruske invazije, a imali su samo pet dana probe u Sjedinjenim Državama kako bi skupili dovoljan broj članova.

Posebne kompjuterske efekte izradio je grafički dizajner u Kijevu, a za njega je morao biti organizovan generator kako bi se osiguralo da uspije da ih stvori na vrijeme usred nestašica struje uzrokovanih ruskim zračnim napadima na električnu mrežu.

Maria Honjukova u studiju America's Got Talent u Sjedinjenim Državama.

Plesačica Honjukova je svoj nastup posvetila svom ujaku koji se prijavio kao dobrovoljac i koji je tokom ljeta poginuo u blizini grada Donjecka na istoku Ukrajine.

"Moj ujak je bio vrlo ljubazan, zgodan muškarac s tri akademske diplome", rekla je Honjukova za RSE. "Ali on je želio da ide na front i bori se za Ukrajinu. Tuga i bol su nemogući."

"Ova rana neće zarasti", dodala je.