Ponovno rođenje Buče

U martu 2022., na vrhuncu ruske invazije, djelatnik Radija Slobodna Evropa Serhij Naznenko bio je jedan od prvih fotoreportera koji je ušao u Buču.

Tadašnjom posjetom zabilježio je prizore razaranja ovog ukrajinskog grada, a sada, skoro više od godinu dana kasnije, fotose Buče u novom ruhu.

Glavna ulica u Buči snimljena 1. marta 2022. tokom pauze u borbama. Grad, sjeverozapadno od Kijeva, bio je mjesto žestokih borbi od 27. februara do kraja marta, kada su ruske kopnene snage postepeno odustajale od napada na glavni grad Ukrajine.

Ista ulica u Buča. U martu 2023. počeli su radovi popravke prometnica.

Stanovnik Buče u dvorištu spaljene stambene zgrade, 1. februar 2022.

Fotografija istog dvorišta u februaru 2023.

Olha, stanovnica Buče. Za Radio Slobodna Evropa je rekla: "Kada je moj otac gradio našu kuću, napravio je podrum i rekao nam: 'Ako se nešto dogodi, ovo je vaše sklonište' ", prisjetila se. "Kada je [invazija] počela, pogledali smo van i vidjeli tenkove koji su već pucali po našem dvorištu. Odjurili smo u podrum i stisnuti sjedili sedam sati. Gusjenice tenka su zaškripale i došlo je do strašne bitke." Dva tenka su se sakrila iza njezine kuće, kaže Olha. "Već smo se oprostili od života... A onda smo izašli van i vidjeli tu zastrašujuću sliku - poput Armagedona."

Olha na istom mjestu gdje su u martu 2022. stajali tenkovi, maj 2023.

Ono što je ostalo od Vokzalne ulice, mjestu najžešćih napada u Buči.

Vokzalna ulica u maju 2023. Global Empowerment Mission, američka dobrotvorna organizacija za pomoć u katastrofama, bila je ključna u obnovi većeg dijela Buče i nanovo je podigla nekoliko kuća.

Uništene ruske vojne mašine u Vokzalnoj ulici, 1. mart 2022

Nove kuće u Vokzalnoj ulici, maj 2023.

Stanovnici Buče Natalija i Rustem, 1. mart 2022. "Bilo je vrlo teško, vrlo zastrašujuće sjediti u podrumu dok je vani tutnjao rat", rekao je par. "Mislili smo da smo u sigurnoj zoni, ali vidite kako je ispalo."

Natalija i Rustem ispred svoje kuće koja je u procesu obnove, mart 2023.

Autobusna stanica u Vokzalnoj ulici, 1. mart 2022.

Autobusna stanica u Vokzalnoj ulici, maj 2023.

Uništena stambena zgrada u martu 2022.

Novo drveće okružuje potpuno obnovljenu stambenu zgradu, maj 2023.

Prizor na dvoriše iz jedne kuće u martu 2022.

Radovi na obnovi na jednom imanju u Buči, maj 2023.