Ukrajina tvrdi da je utrostručila proizvodnju oružja, dok vojna pomoć sa Zapada kasni

Pripadnici ukrajinske PVO pripremaju naoružanje nedaleko od Kijeva, 3. januar 2024.

Ukrajina je u prošloj godini utrostručila proizvodnju oružja, rekao je tamošnji ministar za stratešku industriju, dok istovremeno, ministar odbrane upozorava da oko polovine pomoći u sredstvima za odbranu sa Zapada kasni.

Oleksandr Kamišin, ministar za stratešku industriju, rekao je u nedjelju 25. februara tokom konferencije u Kijevu da oko 500 kompanije trenutno radi u odbrambenom sektoru Ukrajine, od čega 100 državnih i 400 privatnih, te da zemlja ove godine planira "značajno povećanje proizvodnje municije".

Kijev traži načine da ojača svoju odbranu protiv Moskve i invazije koja traje već dvije godine, što uključuje povećanje domaće proizvodnje, ali i inovacije.

Pročitajte i ovo: Ukrajina se pita koliko može da izdrži ako joj se uskrati oružje sa Zapada

U zasebnom obraćanju, digitalni ministar, Mihajlo Fedorov, istakao je da je 90% dronova koji se koriste na frontu protiv ruskih snaga, proizvedeno u Ukrajini.

Ministar unutrašnjih poslova, Ihor Klimenko, naglasio je tokom konferencije da nijedno oružje nije otišlo u Evropsku uniju iz Ukrajine tokom ruske invazije.

Pola dogovorene pomoći 'ne stiže na vrijeme'

Rustem Umerov, ministar odbrane, upozorio je na forumu posvećenom drugoj godišnjici ruske invazije da pola vojne pomoći koja stiže za Zapada kasni.

Ukrajina, koja ima problema sa nedostatkom municije, već mjesecima upozorava da zapadna pomoć sporo stiže do nje, te da ovo ima stvarne posljedice na njihovu borbu protiv Rusije,

"Trenutno, obaveza ne znači i isporuku. Oko pedeset posto dogovorene pomoći ne stiže na vrijeme", kazao je on.

Umerov je ocijenio da ovo predstavlja dodatni problem za Ukrajinu u "matematici rata" protiv Rusije, za koju Zapad sve češće govori da gradi ratnu ekonomiju.

Pročitajte i ovo: Grupa G7 obećala 'nepokolebljivu podršku' Ukrajini na drugu godišnjicu rata

On smatra da kašnjenje pomoći znači da će Kijev "gubiti ljude i teritoriju", pogotovo zbog, kako je naveo, ruske "nadmoći u vazduhu".

"Radimo sve moguće i nemoguće, ali bez blagovremenog snabdijevanja je jako teško", rekao je ministar.

Kijev je prethodnih sedmica oslabljen zbog nedostatka municije, dok je vitalna pomoć koja treba stići iz Sjedinjenih Država blokirana zbog političkih nesuglasica u Kongresu.

Izvor: Reuters, AFP