Zelenski traži da prijave imovine funkcionera budu javne

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, Kijev, avgust 2023,

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak, 12. septembra, da bi elektronske finansijske prijave funkcionera trebalo da odmah budu dostupne javnosti, stavivši veto na zakon koji je izazvao negodovanje širom Ukrajine.

Zelenski je istakao potrebu za transparentnošću tokom rata, pošto je nekoliko korupcionaških skandala dovelo do hapšenja ili smene funkcionera poslednjih meseci.

"Prijave treba da budu otvorene. Odmah. Ne za godinu dana. Registar treba da bude otvoren sada", rekao je Zelenski.

Više od 80.000 Ukrajinaca prošle nedelje je potpisalo peticiju sa zahtevom Zelenskom da stavi veto na predlog zakon kojim bi bila vraćena obaveza prijave imovine funkcionera, ali uz odredbu da ne budu dostupne javnosti još godinu dana.

"Ova ograničenja su neprihvatljiva", rekao je Zelenski, tražeći od parlamenta da glasa o otvaranju registra prijave imovine funkcionera.

Autor peticije Oleksandr Jabčanka, oficir iz bataljona "Da Vinčijevi vukovi" koji je nedavno ranjen na frontu, rekao je za AFP da je "veoma srećan" zbog te vesti.

"Živim u demokratskoj zemlji u kojoj javno mnjenje ima težinu", rekao je Jabčanka.

Prema anketi koju je krajem jula objavio Kijevski međunarodni institut za sociologiju (KIIS), 89 odsto Ukrajinaca smatra da je korupcija ozbiljan problem, odmah iza ruske invazije.

Nekoliko korupcionaških skandala potreslo je ministarstvo odbrane poslednjih meseci, što je dovelo do ostavke ministra odbrane Oleksija Reznikova.

Otkako je Rusije pokrenula invaziju u februaru prošle godine, Zelenski je u više navrata obećavao da će se boriti protiv korupcije u Ukrajini, što je i ključni zahtev zapadnih saveznika Kijeva.

Izvor: Agence France-Presse