Šef ukrajinske Agencije za obnovu infrastrukture podnio ostavku uoči Berlinske konferencije

Šef ukrajinske Agencije za obnovu i razvoj infrastrukture Mustafa Najem u Kijevu 16. januara 2019.

Šef ukrajinske Agencije za obnovu i razvoj infrastrukture Mustafa Najem podnio je ostavku samo dan prije velike konferencije u Berlinu, čiji je cilj obnova zemlje nakon završetka rata s Rusijom.

Najem je 10. juna na društvenim mrežama napisao da je odluku donio "zbog sistemskih prepreka", usljed kojih je onemogućen da učinkovito obavlja svoje dužnosti, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Rekao je da se njegov tim od novembra suočava sa konstantnim protivljenjem i otporom u obavljanju dužnosti agencije, uključujući odluku premijera Denisa Šmihala da otkaže Najemovo učešće na berlinskoj konferenciji.

Najem je kazao da je budžet kancelarije za projekte obnove i održavanja puteva potpuno otkazan, što će "neizbježno uticati na stanje odbrambenih puteva i, kao rezultat toga, na svu vojnu logistiku".

"Počeli smo da imamo 'noćnu moru' sa birokratijom, kada su se dokumenti za plaćanje obrambenih objekata, fortifikacija ili obnove vraćani šest do osam puta uz smiješne primjedbe, odgađani po nekoliko mjeseci, a neki do danas nisu dogovoreni", rekao je Najem.

Osim toga, kako je istakao, zarade ogromnog dijela zaposlenih Agencije smanjene na 68 odsto, zbog čega je od početka godine izgubljena četvrtina tima.

"Smatram da je to namjerno učinjeno kako bi Agencija, koja je donekle postala model za izgradnju procesa od nule, jednostavno ostala bez stručnih i motivisanih ljudi, i kako bi postala prepoznata kao neučinkovita i nepotrebna", uvjeren je zvaničnik.

Pročitajte i ovo: Šta su sigurnosni sporazumi koje Ukrajina potpisuje sa saveznicima?

Najem je istakao da će svoju dužnost obavljati dok Vlada ne donese odluku o njegovom razrješenju kao i da će poslove predati svojim nasljednicima.

Kabinet ministara Ukrajine još nije komentarisao situaciju.

Dan ranije, Najem je za Bloomberg rekao da premijer Šmihal nije pristao na njegov put u Berlin na međunarodnu konferenciju o oporavku, koja će se održati 11. i 12. juna, kao i da je "lično odbio njegov zahtjev za putovanje bez objašnjenja razloga. "

Uticajni novinar Najem vodio je Agenciju od januara 2023. Prije toga bio je zamjenik ministra infrastrukture od avgusta 2021.