Ukrajinske snage raspoređuju dobijeno zapadno oružje kod Bahmuta

Devastirani pejzaž nedavno oslobođenog sela Kliščivka, koje se nalazi na južnom krilu Bahmuta, snimljen iz vazduha 24. septembra.

Ukrajinski komandanti opisali su zauzimanje Kliščivke i obližnje Andrijevke kao odskočnu dasku za ponovno osvajanje razorenog grada Bahmuta, koji je dobio ogroman simbolički značaj.
 

Uništeni tenk se vidi sa prozora oklopnog vozila u blizini Kliščivke.

Upotreba teškog naoružanja koje isporučuje Zapad nanosi značaje gubitke na ruskim linijama, kažu ukrajinski komandanti.
 

Krajinska posada priprema modifikovanu samohodnu haubicu M109 američke proizvodnje, skrivenu u šumi, 22. septembra.

Samohodna haubica M109 puca na ruske položaje.

Ukrajinske trupe pohvalile su haubice kalibra 155 mm kao ključnu opremu koju obezbjeđuju Sjedinjene Države i druge članice NATO-a.

Ukrajinski vojnik vozi svoje oklopno vozilo duž linije fronta u blizini Kliščivka 24. septembra.

Oleksandr, komandant jedinice, rekao je da se ukrajinske oružane snage "veoma oslanjaju" na tešku artiljeriju, uključujući top "Krab" poljske proizvodnje i M109 američke proizvodnje.

 

Ukrajinski vojnik lansira dron da locira ukopane ruske položaje.

"Glavna stvar je ciljati tamo gdje je potrebno. Oni (Rusi) mrze naš hardver. To je ono što saznajemo iz naših presretnutih razgovora. Čujemo da im stalno pravimo pakao i oni se pitaju koliko nam je municije ostalo", rekao je Oleksandr.

Ukrajinski vojnici gađaju lanser protivvazdušnih raketa u blizini Kliščijevke 24. septembra.
 

Ukrajinski zvaničnici kažu da su u dobroj poziciji da nastave dalje na istoku, gdje analitičari sugeriraju da Kijev namjerava zadržati ruske trupe uključene dok traži prodore u drugim dijelovima zemlje.