U ruševinama ukrajinskog opkoljenog grada Vuhledara

Oko 5 sati ujutro ekipa sa fotografom Radija Slobodna Evropa je krenula prema Vuhledaru u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka. Dim iz termoelektrane Kurakhiv vidi se na obzorju u zoru dok su se vozili.

Tornjevi rudnika uglja Vuhledar vide se tokom vožnje do opkoljenog grada.

Vožnja u mraku prije izlaska sunca minimizira rizik da ekipa bude na meti ruskih kamikaza dronova. Kvadrokopteri za bacanje bombi se takođe koriste na ovim istočnim putevima za gađanje vojne opreme, a ponekad čak i automobila.

Vojnik prolazi pored srušenih zgrada u Vuhledaru. Grad je nekada bio dom za oko 14.000 ljudi. Sada je ostalo samo nekoliko stotina civila -- i pripadnici ukrajinske vojske.

Oštećena crkva u Vuhledaru.

Stanovnici koji su ostali u gradu oslanjaju se na dobrovoljce i ukrajinsku vojsku da ih snabdjevaju hranom i lijekovima.

Ruševine zgrade u Vuhledaru. Ime grada znači "dar uglja".

Od marta 2022. godine, ruske snage su više puta pokušavale da upadnu u grad.

Dječji bicikl u ruševnom dvorištu.

U januaru 2023. masovni ruski napad na Vuhledar navodno je propao uz gubitak mnogih tenkova i oklopnih vozila i stotina ruskih vojnika.

Ukrajinski vojnik nadgleda ruske položaje dok upravlja dronom iz zgrade u Vuhledaru. Grad se nalazi u blizini strateški ključne autoputa i željezničke pruge.

Izgorjeli stambeni blok.

Preostali stanovnici Vuhledara sada preživljavaju uglavnom pod zemljom u podrumima koji nude zaklon od krhotina gelera koji se često odbijaju ulicama.

Za vrijeme koje je fotograf RSE bio u gradu na liniji fronta, čula se široka lepeza različitih projektila kako sa ruskih položaja dolijeću u Vuhledar.

U gradu kojeg svaki dan nekoliko puta granatira ruska vojska gotovo da nema neoštećenih zgrada.

Ostaci mirnodopskog života u prozorim raznesenim eksplozijama.

Fotografije u ovoj galeriji napravljene su krajem septembra i objavljene 12. oktobra. Ukrajinska vojska često ima dugotrajan embargo prije nego što odobri da se objave slike sa vojnih položaja.

Fotografu Radija Slobodna Evropa Serhiju Nužnenku odobren je pristup ukrajinskim položajima u gradu Vuhledar na istoku zemlje. Grad je bio pod gotovo stalnim udarom ruskih snaga od početka invazije na Ukrajinu.