Ukrajina: Vojska traži uvođenje hitnih mjera

Kijev, 30. januar

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je da su vlasti ispunile sve svoje obveze za rješavanje krize. Opoziciju je optužio da i dalje diže tenzije.

U saopštenju koje je izdato iz Janukovičeva ureda kaže se kako vlasti priznaju greške koje su počinjene tokom konfrontacije s pristalicama opozicije. Predsjednik je obećao da će ubuduće imati više razumijevanja za potrebe građana.

U međuvremenu je ukrajinska vojska pozvala Viktora Janukoviča da preduzme "hitne mjere" za "stabilizaciju" situacije u zemlji. Na internet siteu Ministarstva odbrane objavljeno je da su „pozvali vrhovnog komandanta da preduzme hitne mjere“.

Ukrajinski opozicioni aktivista Dmitro Bulatov, koji je prošle sedmice nestao, pronađen je u jednom selu u blizini Kijeva. U petak je izjavio da je 22. januara bio otet i da je mučen.

Noćas je Bulatov, krvavog lica i s modricama, govorio novinarima u Kijevu:

„Razapeli su me na križ. Ruke su mi bile zakovane. Odsjekli su mi uho, zasjekli po licu. Nema tačke na mom tijelu koja nije izranjavana. To možete i sami vidjeli. Ali živ sam, hvala bogu.“

Janukovič je ranije ove sedmice prihvatio ostavku vlade, a Parlament ukinuo sporne zakone o protestima. Opozicija i demonstranti, međutim, smatraju da su ove mjere nedovoljne.

Ukrajinska opozicija već više od dva mjeseca protestuje zahtijevajući, između ostalog, odlazak sa vlasti predsjednika koji je odbio potpisati sporazum o pridruživanju EU.

Jedna od pristalica opozicije, koja se predstavila kao Nastja, rekla je da će prosvjedi biti okončani kada ostavku da Viktor Janukovič:

„Razići ćemo se kada se vlast u potpunosti promjeni. Prije ostalog kada s vlasti sidje Janukovič, Vlada promijeni sve ministre. Onda ćemo ići kući i birati novi vlast. Do tada, ja ću biti posljednja koja će napustiti trg."

Prema podacima Tužiteljstva ukupno je, od novembra do danas, uhapšeno 234. Njih 140 još je u pritvoru i čekaju suđenje.

Četvoro ljudi je poginulo u sukobima, a oko 500 ranjeno. Uključujući i 253 policajaca.