Olga Harlan, najnagrađivanija ukrajinska olimpijka, medalje posvetila 'sportašima koje je ubila Rusija'

  • RSE

Reakcija Olge Harlan nakon pobjede u četvrtfinalnom meču ženskog tima protiv selekcije Italije na Olimpijskim igrama u Parizu, 3. augusta 2024.

Autori: Diljana Teoharova i Bugarski servis Radija Slobodna Europa

Svjetska prvakinja u mačevanju Olga Harlan osvojila je 29. jula broncu – prvu medalju za Ukrajinu na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., dajući svojoj zemlji razlog za slavlje dok vodi rat protiv ruskih snaga.

Harlan je jedna od najodlikovanijih sportašica u ukrajinskoj povijesti, s više od 100 medalja s raznih natjecanja, te je najodlikovanija i olimpijska sportašica.

"Za mene je ovo stvarno posebno", rekla je Harlan u intervjuu za DW.

"Posebno je jer je za moju zemlju. To je za ljude Ukrajine, to je za branitelje, to je za sportaše koji nisu mogli doći ovamo jer ih je ubila Rusija."

Olga Harlan nakon što je primila prvo odličje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., 29. jula 2024.

Ova 33-godišnja sportašica već je izjavila kako bi Olimpijske igre u Parizu mogle biti posljednje u njezinoj sportskoj karijeri, a uspjela ih je maksimalno iskoristiti.

Peterostruka olimpijka i četverostruka svjetska prvakinja u svojoj disciplini rekla je da njezina posljednja medalja nije nimalo slična ostalima osvojenim na prethodnim Olimpijskim igrama, uključujući timsko zlato 2008. u Pekingu.

"Donijela sam medalju svojoj zemlji, i to je prva, i to će biti dobar početak za sve naše sportaše koji su ovdje jer je stvarno teško natjecati se kada je vaša zemlja u ratu", rekla je.

Nakon što je osvojila broncu u pojedinačnom natjecanju, bila je dio ženske ekipe koja je osvojila prvo olimpijsko zlato za Ukrajinu u Parizu, prekretnicu koju nije zanemario ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Zahvaljujem im na rezultatu, za duh, za pokazivanje da Ukrajinci pobjeđuju", naveo je Zelenski na mreži X.

Harlan (lijevo) i njezine suigračice slave zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., 3. augusta 2024.

Bila je to zapanjujuća izvedba za lidericu ukrajinske mačevalačke reprezentacije, koja je postala inspiracija za ukrajinske sportaše koji se suprotstavljaju ruskoj agresiji.

Harlan je već gotovo dva desetljeća jedna od najvećih ukrajinskih sportskih zvijezda.

Snažna, brza i uvijek fokusirana, kaže da kad je u napadu, "mogu biti kao vlak".

Harlan (lijevo) odbila je da se na Svjetskom prvenstvu u Milanu rukuje sa svojom protivnicom Ruskinjom Anom Smirnovom, 27. jula 2023.

Kontroverze

Harlan je svojedobno smatrala da su njezine šanse za dolazak na pete Olimpijske igre "nikakve" nakon što je diskvalificirana sa Svjetskog prvenstva u Milanu 2023. jer se odbila rukovati s Ruskinjom Anom Smirnovom, koja se natjecala kao neutralna sportašica.

"Mislila sam da je ovo kraj, kraj moje karijere", rekla je za The Guardian.

Naposljetku, pobijedila je Smirnovu s 15:7 kad joj je, umjesto rukovanja, kao što je uobičajeno, Harlan pružila mač umjesto ruke. Smirnova je zatim otišla prije nego što je organizirala 45-minutni prosvjed u kojem je odbila napustiti stazu.

Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) brzo je poništila svoju odluku o diskvalificiranju Olge Harlan, dopuštajući joj da nastavi natjecanje u Milanu.

Također joj je mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. dodijelio Thomas Bach, čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK).

Bach je shvatio da je Harlan vjerovatno iskusila "brojne emocije i osjećaje" te je pozvao na "osjetljivost" kada je su u pitanju ukrajinski i ruski sportaši koji se natječu jedni protiv drugih na međunarodnim borilištima.

"Dobila sam mnogo negativnih komentara o tome što sam učinila", kaže ona. "Međutim, ljudi koji tako govore, ne razumiju što znači rat."

Harlan slavi nakon pobjede protiv Južnokorejke Choi Se-Bin u pojedinačnoj borbi za brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, 29. jula 2024.

Počeci

Olga Harlan rođena je 1990. u južnom lučkom gradu Mikolajivu, koji je od početka invazije 2022. ruska vojska više puta granatirala.

Uspjela je izvući sestru i nećaka iz Ukrajine, ali su njezini roditelji inzistirali da ostanu osim ako Rusija ne okupira grad.

I kao dijete, Olga Harlan se bavila plesom, no to se pokazalo preskupim za njezinu obitelj. S deset godina prešla je na mačevanje jer joj je kum bio trener, a i nije morala plaćati članarinu.

S 14 godina osvojila je prvu novčanu nagradu na natjecanju u mačevanju i podijelila ju je s porodicom kako bi olakšala tešku financijsku situaciju.

Ukrajinske osvajačice zlatne medalje (slijeva nadesno) Olena Homrova, Olha Harlan, Halina Pundik i Olga Žovnir na dodjeli medalja za žensku ekipnu disciplinu na Olimpijskim igrama u Pekingu, 14. augusta 2008.

Kada je Ukrajina prvi put osvojila zlato u ekipnom natjecanju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., tada je 17-godišnja Olga kazala da joj je to bilo najnezaboravnije iskustvo u životu.

Kasnije je rekla da je "mačevanje kao šah, samo 200 kilometara na sat".

Kako bi odredili pobjednika meča, suci moraju pregledati usporene video snimke i analizirati pokrete mačevatelja, njihova oklijevanja i pogreške, koja su inače neprimjetne golim okom.

Slavlje Olge Harlan nakon osvajanja ekipne zlatne medalje na Olimpijskih igara u Parizu, 3. augusta 2024.

Slava

Olga Harlan jedna je od najuspješnijih mačevateljica u svijetu, nakon što je osvojila brojne naslove. Šesterostruka je svjetska prvakinja, osmerostruka europska prvakinja, te osvajačica tri brončane i jedne srebrne medalje u pojedinačnim natjecanjima na Olimpijskim igrama.

Također, ovjekovječena je u jedinstvenoj lutki Barbie koja je prodana na aukciji za više od 10.000 dolara, a prihod je otišao za potrebe rehabilitacije ranjenih ukrajinskih vojnika.

I njezin bivši suprug, Dmitrij Bojko, odnosno sadašnji dečko, Luigi Samele, su mačevatelji. Danas živi s Luigijem u Bologni.

Okušala se i u politici. U gradsko vijeće Mikolajiva ušla je 2010. kao predstavnica Stranke regija, unatoč činjenici da je često propuštala sjednice zbog natjecanja.

Sudjelovala je na općinskim izborima u Kijevu 2014. u ime Stranke zelenih, ali stranka nije uspjela prijeći izborni prag od tri posto.

Olga Harlan nema namjeru odustati od sporta, čak ni nakon što se prestane natjecati. Nada se da će mačevanje učiniti pristupačnijim djeci u školama, poput tenisa i nogometa.

Olga Harlan i suigračice slave nakon ekipne pobjede u Parizu, 3. augusta 2024.