Unutar ukrajinske nuklearke pod ruskom okupacijom

Kontrolna soba Nuklearne elektrane Zaporižja (ZNPP).

Ova fotografija je jedna u nizu koje su ruski državni mediji objavili 4. marta. One prikazuju unutrašnjost elektrane koja je trenutno pod ruskom okupacijom.

Rashladni mehanizam elektrane Zaporižje, inače najveće nuklearke u Evropi.

Fotografije elektrane objavljene su uoči sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grossija 6. marta.

Šetnja krugom nuklearke Zaporižje.

Vjeruje se da je trenutni broj osoblja u postrojenju manji od broja prije ruske invazije.

Dežurni u kontrolnoj sobi elektrane.

Oko 120 ukrajinskih radnika koji su odbili prihvatiti rusko državljanstvo i potpisati ugovore s ruskom državnom energetskom kompanijom, navodno su u februaru dobili otkaze.

Turbine elektrane, fotografija načinjena 2. marta.

Zaporižje trenutno ne proizvodi električnu energiju, ali njeni reaktori zahtijevaju stalno hlađenje. Te operacije vodi obučeno osoblje, kako bi se izbjegao rizik od nuklearnog topljenja.

Ruski tenk u okrugu zaporižja, 16. marta 2022.

Ovo ukrajinsko postrojenje zauzele su ruske snage ubrzo nakon što je Moskva pokrenula invaziju punog obima 24. februara 2022. godine.

Prostorije elektrane koje su uništene u borbama. Fotografija načinjena u martu 2022.

U borbama za kontrolu nad nuklearkom, oštećeno je nekoliko zgrada postrojenja, a jedna raketa je probila vanjski zid jednog reaktora.

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), uključujući Rafaela Grossija (u sredini, nosi plavi prsluk) procjenjuju štetu od granate koja je pala na zgradu u kojoj se nalazi nuklearno gorivo, septembra 2022.

O čemu su ruski predsjednik Vladimir Putin i Grossi razgovarali na sastanku iza zatvorenih vrata 6. marta - nije poznato.

Turbine postrojenja. Fotografija načinjena u martu 2024.

Grossi je ranije pozvao na "maksimalnu vojnu uzdržanost" nakon što su krajem prošlog mjeseca u blizini elektrane prijavljene eksplozije za koje je Kremlj okrivio Ukrajinu. Kijev još nije odgovorio na ove optužbe.