Harkiv nakon ruskih napada

Žena prolazi pored zgrade u Harkivu gdje je u ruskim napadima 23. juna ubijen 73-godišnji muškarac i ranjeno 11 osoba, rekao je na Telegramu guverner ove oblasti, Oleh Sinjehubov.

Smješten samo 35 kilometara od granice s Rusijom, drugi po veličini grad u Ukrajini danima je bio meta napada bombama iz zraka.

Obrazovna ustanova i obližnje zgrade nakon ruskih napada.

Unutrašnjost uništene učionice.

Napad na Harkiv uslijedio je nakon što je Rusija 22. juna gađala grad s četiri zračne bombe, pogodivši peterokatnu stambenu zgradu (na fotografiji). Najmanje dvije osobe su poginule, a deseci su povrijeđeni.

Rusija je pojačala napade posljednjih mjeseci u sklopu ofanzive za koju predsjednik Vladimir Putin tvrdi da ima za cilj uspostaviti "tampon zonu" kako bi spriječila ukrajinske napade unutar ruskog teritorija.

Policijski službenici pregledavaju tijelo žrtve nakon napada 22. juna.

Ruskim projektilima treba nekoliko sekundi da dosegnu drugi po veličini grad u Ukrajini, čineći sirene za zračnu uzbunu gotovo suvišnima.

Policija pregledava tijelo žrtve ubijene tijekom napada 22. juna.

Uništeni automobili nakon napada.

Nedostatak modernih sistema protuzračne odbrane učinio je Ukrajinu manje sposobnom da osigura nebo nad svojim gradovima.

Spasioci evakuiraju povrijeđenu ženu.

Više od milion stanovnika Harkiva posebno je ranjivo na napade ruskih raketa i dronova.

Bombaški tehničar pregledava krater nakon ruskih napada.

S predratnom populacijom od oko 1,4 miliona ljudi, stotine hiljada stanovnika pobjeglo je nakon ruske invazije 2022. Međutim, mnogi su se u međuvremenu vratili.