Zelenski kaže da je Rusija pokrenula gotovo hiljadu napada od 2024., u novim udarima tri civila ubijena

Vatrogasci na mjestu napada ruske bespilotne letjelice u Kijevskoj regiji, 30. januara 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija lansirala gotovo hiljadu raketa i bespilotnih letjelica na Ukrajinu od početka godine, dok je Kijev u utorak oglasio uzbunu od raketne prijetnje za nekoliko regija, nekoliko sati nakon što su u ruskim udarima poginula najmanje tri civila.

"Rusija je od početka godine lansirala više od 330 projektila različitih tipova i približno 600 borbenih dronova na ukrajinske gradove", rekao je Zelenski na mreži X, bivšem Twitteru.

"Da bi se izdržao takav teroristički pritisak, potreban je dovoljno jak zračni štit. A ovo je tip zračnog štita koji gradimo s našim partnerima", napisao je.

"Protuzračna odbrana i elektroničko ratovanje naši su glavni prioriteti. Ruski terorizam mora biti poražen, a to je ostvarivo", poručio je Zelenski.

Muškarac je ubijen, a njegova supruga ranjena u ruskom granatiranju rano u utorak u selu Veletenske u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, izvijestilo je regionalno tužiteljstvo.

U istočnoj regiji Donjecka jedan civil je poginuo, a još jedan je ranjen u ruskom bombardiranju naselja Mirnograd, rekao je u utorak guverner dijela regije koji je pod kontrolom Ukrajine, Vadim Filašin.

Također u Donjecku, u industrijskom gradu Avdiivka, ruske granate pogodile su privatnu kuću, ubivši 47-godišnju ženu, rekao je Filaškin na Telegramu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ranije je u utorak ukrajinska protuzračna odbrana oborila je 15 od 35 bespilotnih letjelica koje je lansirala Rusija, izvijestila je vojska.

Ruski dronovi gađali su ukrajinske regije Mikolajev, Kirovograd, Dnjipropetrovsk, Poltava i Harkiv, navele su ukrajinske zračne snage.

Ruske trupe su, također, lansirale deset protuzračnih projektila S-300 na civilnu infrastrukturu u regijama Donjecka i Hersona, rekla je vojska, dodajući da među civilnim stanovništvom ima mrtvih i ranjenih.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je njegova protuzračna odbrana uništila ili presrela 21 ukrajinsku bespilotnu letjelicu iznad Krima, ukrajinskog poluotoka koji je okupirala Rusija, kao i u nekoliko ruskih regija.

Ukrajinske snage vode 70 bitaka iz neposredne blizine duž cijele linije fronta, rekao je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Ukrajinski branitelji odbili su nove ruske napade na osam tačaka na istoku.

Ruske snage pokušavaju zauzeti Avdiivku u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu izazvanoj invazijom Moskve u februaru prošle godine.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je u ponedjeljak da su uspjesi Ukrajine tokom dvogodišnje borbe protiv ruskih trupa upitni bez novog američkog financiranja, dok je šef NATO-a Jens Stoltenberg posjetio Kongres kako bi lobirao za novac.

Deseci milijardi dolara pomoći poslani su Ukrajini od početka invazije, ali republikanski zastupnici sve su više oklijevaju nastaviti podržavati Kijev, rekavši da nedostaje jasan kraj ove igre dok se nastavlja borba protiv snaga predsjednika Vladimira Putina.

U Bruxellesu će čelnici Europske unije ponovno izraziti svoju odlučnost da nastave pružati "pravovremenu, predvidivu i održivu vojnu potporu" Ukrajini na samitu 1. februara, prema nacrtu zaključaka sastanka.

"Europsko vijeće ponavlja hitnu potrebu za ubrzanjem isporuke municije i raketa", navodi se u nacrtu teksta u koji je Reuters imao uvid.

Pročitajte i ovo: EU postigla okvirni dogovor za korišćenje profita od ruske imovine za obnovu Ukrajine