Masovni napad ukrajinskih dronova na Moskvu

Eksplozija je odjeknula u stambenoj zgradi nakon udara ukrajinske bespilotne letjelice u okrugu Ramenskoye, 50-ak kilometara južno od Moskve, 10. septembra.

Jedna 46-godišnja žena je poginula, a tri osobe su povrijeđene, rekao je guverner Moskovske regije Andrej Vorobjov.

Stanovnici  ispred oštećene stambene zgrade u Ramenskome nakon napada dronom.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je više od 70 dronova oboreno u regiji Bryansk, dok je više desetina presretnuto u drugim područjima. U ovim regijama nije prijavljena šteta ili žrtve.


 

Ruske snage sigurnosti čuvaju stražu u blizini oštećenog stambenog područja.

Lokalni stanovnici čekaju da se vrate kući dok istražitelji procjenjuju štetu.

Moskovski aerodromi bili su u prekidu više od šest sati, a skoro 50 letova je preusmjereno kao mjera predostrožnosti.

Istražitelji ispituju mjesto napada drona u Ramenskoje.

Dok Rusija nastavlja svoju ofanzivu u istočnoj Ukrajini, Kijev je pojačao svoje protunapade, uključujući prekogranične napade u zapadnoj ruskoj regiji Kursk i napade dronovima velikih razmjera duboko u rusku teritoriju.

Stanovnici čekaju odobrenje za povratak u svoje domove nakon napada dronova.

Sukob je doveo do toga da je Rusija lansirala hiljade projektila i dronova na Ukrajinu, ciljajući civilnu infrastrukturu i ubijajući hiljade.

 

Ukrajina ističe svoje pravo da udari na rusku teritoriju kao odgovor na stalne napade Moskve. Međutim, zapadni saveznici Kijeva upozoravaju na akcije koje bi mogle eskalirati u direktnu konfrontaciju između Rusije i NATO-a.

I Rusija i Ukrajina poriču da su ciljale civile tokom sukoba koji je u toku.

 

Ukrajina je 10. septembra izvela svoj najveći napad dronovima na moskovsku regiju, ubivši jednu ženu, oštetivši desetine kuća i prouzročivši preusmjeravanje skoro 50 letova sa aerodroma u moskovskoj oblasti. Napad predstavlja značajnu eskalaciju sukoba koji je u toku.