Ukrajina navodi da je pogodila drugi most u ruskoj Kurskoj oblasti

Ukrajinski vojnik u Sudži, ruska Kurska oblast, 16. avgusta 2024.

Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga izvijestio je da je pogođen drugi most u Kursku dok Kijev pokušava oslabiti ruske borbene operacije u toj ruskoj oblasti.

"Jedan most manje", naveo je komandant Mikola Oleščuk.

"Vazduhoplovne snage nastavljaju da uskraćuju neprijatelju logističke sposobnosti preciznim vazdušnim udarima, što značajno utiče na tok neprijateljstava", dodao je u poruci na Telegramu 18. avgusta.

Ranije su ruski vojni blogeri objavili sliku oštećenog mosta na rijeci Sejm u blizini sela Zvanoje u Kursku.

Moskva još nije komentarisala udar na most.

čitajte

Zelenski navodi da je Ukrajina 'ojačala' pozicije u ruskoj Kurskoj oblastiKlimavi uspon AI dronova na bojnom polju u Ukrajini

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je 16. avgusta Ukrajinu da je koristila američke rakete dugog dometa za uništavanje važnog mosta okruga Gluškov u Kurskoj oblasti, ubijajući pritom "dobrovoljce" koji su pomagali u evakuaciji civila.

Ukrajinske snage pokrenule su iznenadnu kontraofanzivu na rusku Kursku oblast 6. avgusta, promijenivši dinamiku dvoipogodišnjeg rata i prouzročivši bijeg 120.000 ljudi.

Prema ruskim bezbjednosnim zvaničnicima, uništenjem mosta 16. avgusta odsječen je dio okruga Gluškov, što otežava evakuaciju civila iz te oblasti.

Vaš browser nepodržava HTML5

Porodice u blizini granice sa Rusijom raseljene zbog ukrajinskog upada

Analitičari navode da je uklanjanje mostova preko Sejma ključno za Ukrajinu kako bi osigurala siguran bok svojoj ofanzivi na Kursk otežavajući Moskvi snabdijevanje svojih trupa južno od rijeke.

"Ruska vojska je teška i potrebna joj je velika logistička zaliha da bi izvršila operacije", napisao je 18. avgusta Philips P. O'Brien, profesor strateških studija na škotskom Univerzitetu St. Andrews.

"Bez mostova teško je da Rusi snabdijevaju potrebne snage kako bi to područje bilo efektivno militarizovano", ocjenjuje O'Brien.

U međuvremenu, ukrajinski ambasador u Njemačkoj Oleksij Makejev apelovao je na Berlin da ne posustaje u svojoj podršci Kijevu usred izvještaja da Njemačka planira smanjiti vojnu pomoć Ukrajini sljedeće godine.

U Rusiji su ostaci drona oborenog u jugozapadnoj Rostovskoj oblasti izazvali požar u skladištu dizel goriva u ranim satima 18. avgusta, napisao je na Telegramu guverner te oblasti, Vasilij Golubev.

On je naveo da vatrogasne jedinice gase požar u Proletarskom okrugu i dodao da nema žrtava.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njegova protivvazdušna odbrana presrela pet ukrajinskih dronova preko noći iznad Belgorodske, Kurske i Rostovske oblasti.

Kijev obično ne komentariše izvještaje o napadima dronovima.

U međuvremenu, šef vojne administracije Kijeva Sergej Popko rekao je 18. avgusta da je Rusija lansirala svoju treću balističku raketu na ukrajinski glavni grad ovog mjeseca.

Istakao je i da su ruske snage tada lansirale krstareću raketu prema Kijevu.

Vazdušne snage Ukrajine saopštile su da su oborile ukupno osam dronova i pet raketa iznad Kijevske, Sumske i Poltavske oblasti.

Popko je rekao da nema izvještaja o žrtvama ili šteti u Kijevu.

U poruci na Telegramu rekao je da su Rusi vjerovatno koristili sjevernokorejsku balističku rekatu tipa KN-23 da gađaju ukrajinski glavni grad.

Sjedinjene Države i Južna Koreja optužile su Pjongjang da isporučuje municiju i rakete Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

U novom izvještaju se navodi da Rusija želi nabaviti iranske balističke rakete Fath-360 i Ababil kratkog dometa (CRBM) i da se njeno vojno osoblje obučava za korištenje ovih prvih.