Ukrajinski timovi čiste mine oko oslobođenog grada Limana

  • RSE

Policajac iz tima ukrajinske nacionalne policije za deminiranje priprema se za obračun s minama i drugim eksplozivima u blizini oslobođenog grada Liman.

Human Rights Watch (HRW) kaže da Rusija uzrokuje žrtve i patnje među civilima u svom ratu protiv Ukrajine upotrebom protupješadijskih mina koje su zabranjene na međunarodnom nivou.

Rusija nije potpisnica Ugovora o zabrani mina iz 1997. koji su ratificirale 164 zemlje. Osim što zabranjuje upotrebu takvog oružja, ugovor također zahtijeva uništavanje zaliha, čišćenje miniranih područja i pomoć žrtvama.

Ukrajinsko oslobađanje grada Limana u oblasti Donjecka je posljednji u nizu velikih poraza ruske vojske na bojnom polju.
 

HRW kaže da je Rusija iskoristila svoju invaziju na Ukrajinu kako bi testirala nekoliko novih tipova nagaznih mina.

Zbog upotrebe nagaznih mina od strane ruskih osvajača, pogođena je i poljoprivredna proizvodnja u Ukrajini. Upotreba poljoprivrednih vozila na poljima i na seoskim stazama i putevima postala je rizična.

Iako je ruska okupacija Limana završena, zvuci eksplozija deminiranja služe kao stalni podsjetnik na prijetnju s kojom se stanovnici grada i dalje suočavaju.

Prikupljene protutenkovske mine i eksplozivi su spremni za odlaganje ili detonaciju.

Službenik tima za hitne slučajeve ukrajinske nacionalne policije sprema se detonirati prikupljene protutenkovske mine i eksploziv u blizini nedavno ponovno oslobođenog grada Liman u regiji Donjeck 6. oktobra 2022.

Međunarodni centar za humanitarno deminiranje u Ženevi upozorio je da bi uklanjanje nagaznih mina iz Ukrajine moglo potrajati decenijama, ometajući napore za obnovu i čineći nesigurnim povratak ljudi u svoj prijeratni svakodnevni život.