Ukrajinski mediji tvrdi da kancelarija Zelenskog vrši pritisak

Glavna urednica Ukrajinske pravde Sevhil Musajeva, 16. mart 2017.

Uredništvo jednog od najuglednijih ukrajinskih medija Ukrajinske pravde optužilo je u sredu kancelariju predsednika Volodimira Zelenskog da je pokrenula kampanju "stalnog i sistematskog pritiska" taj mediji čime je ugrožena nezavisnost njegovog rada.

Ukrajinska pravda je u saopštenju optužila administraciju Zelenskog da pokušava da utiče na uređivačku politiku i pojedine novinare, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Taj mediji je naveo da vladini zvaničnici ometaju njegov rad blokiranjem intervjua, pritiskom na kompanije da se ne oglašavaju u njemu i pokretanjem "emocionalno uzavrele komunikacije“ između Zelenskog i njegovog novinara Romana Kravca tokom konferencije za novinare u avgustu.

"Ti i drugi nejavni signali ukazuju na pokušaje da se utiče na našu uređivačku politiku", navodi se u saopštenju i dodaje da su takvi postupci posebno alarmantni tokom invazije Rusije na Ukrajinu, kada je nezavisnost medija od kritičnog značaja.

Uredništvo je upozorilo da će svaki dalji napor da se utiče na izveštavanje biti javno izložen i da će "imati posledice na međunarodnom nivou".

Kancelarija Zelenskog još nije komentarisala optužbe. RSE se obratio njegovoj pres-službi za komentare na navode lista, ali ih nije dobio.

Glavna i odgovorna urednica Ukrajinske pravde Sevhil Musajeva ranije je tvrdila da je kabinet predsednika pokušao da blokira oglašavanje na sajtu tog medija i da se vlasnik odupirao ponudama da ga proda, što je opisala kao deo kampanje pritiska.

Ukrajinsku pravdu je osnovao Georgij Gongadze, istaknuti ukrajinski novinar.

Gongadze je došao u fokus međunarodne pažnje kada je otet i ubijen 2000. godine, za šta mnogi veruju da je politički motivisano.

Njegova smrt izazvala je proteste i postala simbol borbe za slobodnu medija u Ukrajini.

Ukrajinska pravda nastavlja da igra značajnu ulogu u ukrajinskom novinarstvu pod vlasništvom češkog biznismena Tomaša Fijale.