Prijeteći mailovi poslani stotinama ukrajinskih organizacija nakon istrage RSE

Istraga Ukrajinskog servisa RSE pokazala je kako ruske obavještajne službe vrbuju Ukrajince, uključujući maloljetnike, da zapale automobile ukrajinskih vojnih zvaničnika.

Veliki broj državnih institucija u Ukrajini u ponedjeljak je evakuisan nakon što je stotine škola, preduzeća, ambasada i medija primilo mailove u kojima se prijeti terorističkim napadom.

Vlasti su izvršile pregled u školama, preduzećima, hotelima, ambasadama i medijskim organizacijama – uključujući prostorijama Radija Slobodna Evropa (RSE) – koje su primile prijeteći mail, tražeći eksplozivne naprave za koje se u poruci navodi da su postavljene na tim lokacijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je 60 njegovih kancelarija u inostranstvu zaprimilo mailove prijetećeg sadržaja, od kojih su neke obustavile konzularne usluge.

U mailu se navode imena novinarki RSE Irine Sisak i Valerije Jehošine, te freelancerke Julije Kimerik.

Do ovoga dolazi nakon istrage koju je objavila istraživačka jedinica Schemes Ukrajinskog servisa RSE, koja je pokazala kako ruske obavještajne službe regrutuju Ukrajince, uključujući maloljetnike, da zapale automobile ukrajinskog vojnog osoblja i predstavnika regrutnih centara.

Predstavnici ukrajinske policije koji su provjerili lokacije, kao i prostorije RSE u Kijevu, rekli su u ponedjeljak da nisu pronašli eksplozivnu napravu nakon što su pretražili oko 60 posto lokacija, ali da nastavljaju preglede.

Poruku je poslala osoba koja je za sebe rekla da je predstavnik "terorističke grupe" čije ime odgovara imenu antiukrajinskog Telegram kanala, koji širi pozive na spaljivanje automobila ukrajinskog vojnog osoblja i predstavnika regrutnih centara.

RSE neće otkriti ime pošiljaoca ili grupe iz bezbjednosnih i etičkih razloga.

možda vas zanima Operacija 'Portal kombat' na Balkanu: Digitalni rukopis ruskih dezinformacija

Nakon što je zaprimio sporni mail, Schemes je otkrio i da osoba sa istim imenom, kao i pošiljalac maila, živi na Krimu, ukrajinskom polustrvu koji je Moskva ilegalno pripojila, i da ima ruski pasoš.

Izvršni direktor Radija Slobodna Evropa Stephen Capus rekao je da je RSE itekako svjestan da su imena novinara ove medijske kuće navedena u mailu.

"Nećemo se dati zastrašiti i stajemo iza naših novinara koji će nastaviti da donose vijesti ukrajinskoj publici bez straha i pristrasnosti", rekao je Capus, obećavši da će u potpunosti sarađivati sa vlastima u istrazi.

Kako je izvijestio Schemes, grupa koja je preuzela odgovornost za navodno podmetanje eksploziva širi poruke na društvenim mrežama pozivajući na paljenje ukrajinskih vojnih vozila i prikazujući fotografije ranijih napada podmetnutim požarima.

Akcija regrutovanja nudi 100 dolara onima koji žele da učestvuju.

Portparol Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Artem Detiarenko je rekao da Rusija pokušava stvoriti dojam da požari izazivaju obični Ukrajinci, dok su u stvarnosti napadi potaknuti ruskim bezbjednosnim službama.

Telegram kanal grupe takođe dijeli video snimke oficira u regrutnim centrima koji zatvaraju ukrajinske građane radi mobilizacije i pozivaju na progon ovih vojnika u zamjenu za obećanu isplatu od hiljadu dolara.

Schemes je izvijestio da su početkom oktobra predstavnici iste grupe slali poruke nekoliko ukrajinskih vladinih agencija u kojima su nudili da "ubiju uz naknadu" najviše zvaničnike bezbjednosti i javne ličnosti. Predstavili su se kao organizacija koja se "već duže vrijeme bavi izvršavanjem naredbi za nasilne radnje i rješavanjem pitanja fizičkom eliminacijom."

Na web-stranici grupe se navodi da pruža "usluge" kao što su "iznuda, ubistva po narudžbi, krađe automobila, nanošenje tjelesnih povreda, podmetanje požara".

Pres-kancelarija Službe bezbjednosti Ukrajine rekla je za Schemes da na masovno slanje mailova prijetećeg sadržaja treba gledati kao na operaciju čiji je cilj širenje panike u ukrajinskoj javnosti.