Zastava Ukrajine vijori se nad selom oslobođenim u kontraofanzivi

Ukrajinska nacionalna zastava iznad ruševina uništene kuće u novooslobođenom selu Neskučne u Donjeckoj oblasti 13. juna.

Novinarima je dozvoljen ulazak u selo kako bi pokazali da su ukrajinske snage postigle napredak u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Ukrajinski vojnik pored tijela ruskog vojnika nakon borbi tokom kontraofanzive.

Ukrajina kaže da je oslobodila sedam naselja u južnim i istočnim regijama zemlje i dodatno napredovala u Bakhmutu usred teških borbi.

Gotovo svaka kuća u selu, koje je prije invazije imalo nekoliko stotina stanovnika, bila je oštećena.

Ukrajinski vojnik stoji pored tijela ruskog vojnika. Reuters je vidio najmanje tri mrtva ruska vojnika kako leže na ulici.

Ukrajinski vojnici na BMP-1 borbenom vozilu pored uništenog automobila u selu.

Gazište tenkova leži na tlu u blizini mjesta gdje su ukrajinski vojnici postavili svoju nacionalnu zastavu na oštećenu kuću.

Rezrušeno selo Neskučne nalazi se otprilike 90 kilometara jugozapadno od grada Donjecka, jedne od nekoliko linija na kojima Kijev pokušava da probije ruske linije.

Ukrajinski vojnik se udaljava od oslobođenog sela dok u daljini odjekuje artiljerijska vatra.

Rusija nije priznala nikakve ukrajinske pobjede, a predsjednik Vladimir Putin je 13. juna rekao da za sada ne vidi potrebu za novom mobilizacijom boraca kako bi se suprotstavili ukrajinskoj kontraofanzivi pokrenutoj prošle sedmice.

Novinari su 13. juna dobili pristup novooslobođenom ukrajinskom selu Neskučne, potvrđujući da su kijevske snage ostvarile skroman napredak u ranoj fazi svoje kontraofanzive protiv ruskih snaga.