Dio redovnika samostana u Kijevu čeka 'deložaciju'

Ova fotografija od 14. marta prikazuje ukrajinske vojnike kako prolaze pokraj redovnika u Kijevsko-pečerskoj lavri dok napetosti rastu pred 29. mart, roka za svećenike da napuste samostan.

Svećenstvo je izjavilo da će ostati u svojoj historijskoj kući, dok se njihovi pristaše zaklinju da će ih podržati "bez obzira na cijenu".

Kijevsko-pečerska lavra gotovo je 1.000 godina star samostanski kompleks u središtu ukrajinske prijestolnice.

Lavra je samostan koji uključuje sobe za pustinjake. Pečersk znači "pećina".

Glavni ulaz u kompleks lavre, 1918.

Prema pravoslavnom kršćanskom predanju, ubrzo nakon Isusove smrti, putujući apostol Andrija ukazao se na uzvišenoj zapadnoj obali današnje rijeke Dnjepar na kojoj se nalazi lavra te se zavjetovao da će "Božja milost zasjati na ovim brdima". "Ovdje će biti veliki grad i Bog će sagraditi mnoge crkve", rekao je.

Sunčeva svjetlost obasjava unutrašnjost Kijevske lavre.

Samostanski kompleks osnovan je 1051. godine, a UNESCO ga opisuje kao "jedno od najvažnijih kršćanskih hodočasničkih središta na svijetu".

Fotografija samostanske crkve, 1977.

Pod sovjetskom vlašću svećenstvo je trpjelo represiju sve do 1960-ih godina. Tokom ukrajinsko-sovjetskog rata, proboljševički militanti pogubili su mitropolita Ruske pravoslavne crkve ispred zidina lavre 1918. godine.

U novembru 1941., katedrala Uspenja lavre uništena je u eksploziji. Većina izvještaja tadašnjih ukrajinskih vlasti zaključila je da je sovjetska Crvena armija u povlačenju uništila zdanje, dok ruski izvori navode da iza zločina stoje njemačke trupe.

Nakon što je Ukrajina stekla neovisnost 1991., Katedrala Uspenja (na fotografiji, 2008.) ponovno je izgrađena na vrijeme za proslavu Dana neovisnosti Ukrajine 2000. godine.

Lavra je djelovala pod ovlašću ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve pridruženog Moskvi. Taj je ogranak objavio da će prekinuti sve veze s ruskim vjerskim vlastima u maju prošle godine, nakon što je moskovski patrijarh Kiril ponovno izrazio podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kritičari, međutim, ocjenjuju da ove promjene nisu izmijenile kanonski status crkve te su stoga beznačajne.

Ukrajinske sigurnosne službe pretražuju torbe žene u lavri, 22. novembar 2022.

Vlasti su pretresle samostanski kompleks ubrzo nakon što se 12. novembra prošle godine pojavio video koji prikazuje vjernike unutar crkve kako pjevaju patriotsku rusku pjesmu koja završava stihom: "Zvon [crkvenih zvona] lebdi, lebdi nad Rusijom, majka Rusija se budi".

Ukrajinski vojnici napuštaju lavru, januar 2023.

Ukrajinsko ministarstvo kulture potvrdilo je 10. marta da će se raskinuti ugovor o najmu koji je crkvi dopuštao korištenje dijela samostana.

Žena u posjeti katakombama samostana, posmatra lijesove mumificiranih redovnika, 5. februar 2023.

Prolaznici koji su razgovarali s novinarom agencije AFP 14. marta uglavnom su podržali naređenu deložaciju, a jedan je rekao: "Ako su promoskovski nastrojeni, nisu dobrodošli ovdje".

Jedan redovnik rekao je novinaru agencije: "Mnogi redovnici jednostavno nemaju gdje [otići] osim lavre. To je naš dom. Ova [obavijest o deložaciji] dočekala nas je kao grom iz vedra neba".

Poglavar Rimokatoličke crkve je 15. marta u obraćanju spomenuo tenzije u vezi s kijevskim samostanom. Papa Franjo je pozvao "zaraćene strane [u Ukrajini] da poštuju vjerska mjesta" i pohvalio one koji se posvećuju molitvi, "koje god vjeroispovijesti bili".