Sukobile se rivalske grupe pravoslavnih vjernika u ukrajinskom Čerkasiju

Vaš browser nepodržava HTML5

Sukobi u Sabornoj crkvi, Čerkasi

Vjernici pravoslavnih crkava u centralnom ukrajinskom gradu Čerkasiju sukobili su se nakon što je Saborna crkva Svetog Mihaila, Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, predata Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Parlament Ukrajine usvojio je u avgustu ove godine zakon o zabrani pravoslavne crkve povezane sa Rusijom u Ukrajini.

Oko 100 maskiranih ljudi nasilno je upalo za vrijeme noćne liturgije 17. oktobra u ovu sabornu crkvu, koja je određena za garnizonsku crkvu ukrajinskih oružanih snaga, javlja Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Tenzije oko Saborne crkve Svetog Mihaila desile su se usred napora Ukrajine da oslabi uticaj Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, koja je istorijski bila povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Uprkos proglašenju nezavisnosti od Moskve 2022. godine, ukrajinske vlasti i dalje sumnjaju u ovu crkvu zbog njenog navodnog proruskog stava.

Pročitajte i ovo:

Unutrašnji razdori u Ukrajini i američka politika u igri oko zakona o zabrani crkve koja je dugo povezana sa RusijomZbog podrške ratnoj politici Kremlja, Ruska pravoslavna crkva pod sve većim pritiskom izvanaZelenski potpisao zakon o zabrani pravoslavne crkve povezane sa RusijomUkrajinski parlament usvojio zakon o zabrani Pravoslavne crkve bliske Moskvi

Incident je prerastao u fizički sukob između vjernika suparničkih crkava.

U sukobima je povrijeđeno nekoliko osoba, rekla je Zoja Vovk, portparolka Nacionalne policije u Čerkaskom regionu. Vovk je potvrdila da je otvorena istraga za "huliganizam".

Predstavnici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije navodno su probili ulazne kapije i bacili suzavac na gomilu vjernika Pravoslavne crkve Ukrajine.

Svjedoci su rekli da su se sveštenici i vjernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije zabarikadirali unutar crkve i onemogućili ulazak drugima.

Dopisnik RSE je javio da je sukob okončan tek po dolasku policije i aktivista.

U crkvi je na kraju održana služba na ukrajinskom.

Ukrajina nastoji da se distancira od ruske crkve od 2014. godine, a napori su se ubrzali od ruske invazije 2022. godine.