Ukrajina slavi jedinicu koja je oborila ruske rakete i dronove

Serhij Najev (treći zdesna), komandant združenih snaga Ukrajine, čestita 3. januara vojnicima mobilne jedinice protivvazdušne odbrane koji su učestvovali u odbrambenim operacijama tokom ruskog napada raketama i dronovima na Kijev dan ranije.

Eksplozija projektila iznad Kijeva tokom ruskog napada dronovima i raketama 2. januara u kojem su poginule tri osobe, a desetine povređene u ukrajinskoj prestonici.

Mobilna jedinica protivvazdušne odbrane oslanja se na improvizovana borbena vozila koja su zapravo civilna ili neborbena vozila modifikovana tako da nose teške mitraljeze ili protivavionske topove.

General-potpukovnik Najev (desno) čestita 42-godišnjem Serhiju, koji je dobio orden pošto je oborio krstareću raketu.

Ukrajinski vojnik pregleda ostatak drona Šahed koji je oborila njegova jedinica.

Najev, koji je zadužen za mobilne jedinice protivvazdušne odbrane u Kijevu i severnom regionu Ukrajine, koje su naoružane mitraljezima, a ne većim sistemima kao što je američki Patriot, upozorio je da ima dovoljno municije tek da se "izdrži sledećih nekoliko jakih napada".

Ukrajinski vojnik koji je učestvovao u odbrani Kijeva smeje se tokom ceremonije.

"Naravno, želeli bismo više projektila za Patriote i same te sisteme", rekao je Najev, misleći na raketne sisteme zemlja-vazduh isporučene iz SAD za koje Kijev tvrdi da su korišćeni za obaranje 10 hipersoničnih balističkih projektila Kinžal tokom napada 2. januara.

Video snimak na društvenim mrežama navodno prikazuje trenutak kada je jedinica oborila dron Šahed protivavionskim topom ZU-23-2 i mitraljezom AK-74 (kalašnjikov) tokom ruskog raketnog napada na Kijev.

RSE nije mogao da proveri izveštaje s ratišta.

Kijev navodi da poslednji napadi naglašavaju potrebu da zapadni saveznici ubrzaju isporuku obećane vojne pomoći. "Prioritet je više municije", rekao je Najev, pošto Rusi "stvarno žele da iscrpe naš sistem protivvazdušne odbrane".