Ukrajina upozorila na ubistva i masakriranje ratnih zarobljenika

Dmytro Lubinets, ukrajinski dužnosnik za ljudska prava, 25. januar 2024.

Dmytro Lubinets, ukrajinski dužnosnik za ljudska prava, apelirao je na Međunarodni odbor Crvenog križa i Ujedinjene narode da istraže fotografiju koja se pojavila na internetu 3. augusta, za koju je rekao da vjerojatno prikazuje ukrajinskog ratnog zarobljenika kojeg su ubile ruske snage.

"Na internetu se pojavila fotografija, vjerojatno s tijelom ukrajinskog zarobljenika kojem su Rusi odsjekli glavu i udove", napisao je Lubinets, ukrajinski povjerenik za ljudska prava na Telegramu.

Rekao je da takvo ponašanje predstavlja kršenje Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

"Želio bih napomenuti da u skladu s normama međunarodnog humanitarnog prava niti jedan ratni zarobljenik ne može biti podvrgnut fizičkom sakaćenju, nasilju ili ubistvu", rekao je.

Lubinets je uputio apel i ukrajinskim agencijama za provođenje zakona da provjere identitet ubijenog zatvorenika i činjenice o tom zločinu.

Kazao je da su ratni zarobljenici "u rukama neprijateljske države te da odgovornost za ubijanje i sakaćenje ne snose samo ruski vojnici, već i sama Ruska Federacija".

"Širenje takvih slika na društvenim mrežama ima za cilj zastrašivanje Ukrajinaca, kako civila tako i vojske", dodao je.

Pročitajte i ovo: Tijela 140 poginulih vojnika vraćena u Ukrajinu


Ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin rekao je da je pokrenuta hitna istraga.

"Rusija dosljedno ponavlja zločine nacista, prkosno pokazujući krajnji prijezir prema svim normama civiliziranog svijeta", napisao je na Telegramu.

Komisija Ujedinjenih naroda za istragu u Ukrajini navela je u martovskom izvještaju da je dokumentirala vjerodostojne navode o pogubljenju najmanje 32 ukrajinska ratna zarobljenika od decembra prošle do februara ove godine.

Rusija negira mučenje ili druge oblike zlostavljanja ratnih zarobljenika.