Šta kada prestane isporuka ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine?

Radnik na gasovodu u Ukrajini (foto arhiv)

Ukrajina neće produžiti sporazum o tranzitu gasa s Rusijom nakon što istekne 31. decembra, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal slovačkom kolegi, Robertu Ficu.

Zašto

O kojem obimu gasa je riječ?

Isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine su relativno male.

Rusija je u prošloj godini isporučila oko 15 milijardi kubnih metara gasa preko Ukrajine, samo osam posto ruske isporuke gasa prema Evropi putem različitih ruta u periodu od 2018. do 2019. godine.

Rusija je provela pola vijeka gradeći svoj tržišni udio gasa u Evropi, koji je na svom vrhuncu iznosio 35 posto.

Moskva je izgubila svoj udio u korist konkurenata poput Norveške, Sjedinjenih Država i Katara otkako je započela invaziju na Ukrajinu 2022. godine, što je potaknulo Evropsku uniju da smanji svoju zavisnost o ruskom gasu.

Cijene gasa u Evropskoj uniji su porasle 2022. na rekordnih visina nakon gubitka ruskih zaliha.

Ovaj porast, kako vode zvaničnici EU i trgovci, neće se ponoviti sa obzirom na skroman obim i mali broj kupaca za preostali udio gasa.

Post Scriptum Ruski gas i nafta u Evropi 'potpaljuju' rat u Ukrajini

Ukrajinska ruta gasa

Naftovod Urengoj-Pomari-Užgorod iz sovjetskog perioda dovodi gas iz Sibira preko grada Sudža, koji je sad pod kontrolom ukrajinske vojske, u ruskoj oblasti Kursk. Zatim ide kroz Ukrajinu do Slovačke.

U Slovačkoj se gasovod razdvaja na krakove koji idu ka Češkoj i Austriji.

Austrija i dalje većinu gasa dobija preko Ukrajine, dok na Rusiju otpada oko dvije trećine mađarskog uvoza gasa.

Slovačka godišnje uzima oko tri milijarde kubnih metara gasa od giganta Gazproma, što čini oko dvije trećine njenih potreba.

Češka je prošle godine skoro u potpunosti smanjila uvoz gasa sa istoka, ali je u ovoj godini počela da uzima gas iz Rusije.

čitajte Koliko će prodor Ukrajinaca u teritoriju Rusije uticati na isporuke gasa u Evropu?

Većina drugih ruskih gasnih ruta prema Evropi je zatvorena, uključujući Yamal-Europe preko Bjelorusije i Sjeverni tok ispod Baltika.

Jedina druga operativna ruta ruskog gasovoda ka Evropi je Plavi tok i Turski tok do Turske ispod Crnog mora. Turska šalje neke količine ruskog gasa u Evropu, uključujući Mađarsku.

Zašto je ukrajinska ruta i dalje aktivna?

Iako su preostale količine ruskog gasa u tranzitu male, o ovome se diskutuje u Evropskoj uniji.

Mnoge članice EU, poput Francuske i Njemačke, rekle su da više neće kupovati ruski gas, ali stav Slovačke, Mađarske i Austrije, koje imaju bliže veze s Moskvom, dovodi u pitanje zajednički pristup Unije.

Zemlje, koje i dalje primaju ruski gas, tvrde da je to najekonomičnije gorivo i okrivljuju susjedne zemlje Unije za nametanje visokih tranzitnih naknada za alternativne isporuke.

Ukrajina i dalje zarađuje 0,8-1 milijardu dolara na tranzitnim taksama za tranzit ruskog gasa.

Rusija zarađuje više od tri milijarde dolara od prodaje gasa koji ide preko Ukrajine na osnovu prosječne cijene gasa od 200 dolara za 1.000 kubnih metara, prema analizi Reutersa.

Ruski monopol na izvoz gasovoda Gazprom je 2023. godine pao na neto gubitak od sedam milijardi dolara, što je njegov prvi godišnji gubitak od 1999., zbog gubitka tržišta gasa u EU.

Gazprom

Rusija je rekla da bi bila spremna da produži sporazum o tranzitu, ali je Kijev više puta ponavljao da to neće učiniti.

Druga opcija je da Gazprom dio gasa isporučuje drugim putem, na primjer Turskim tokom, ili kroz Bugarsku, Srbiju ili Mađarsku. Međutim, kapacitet preko ovih ruta je ograničen.

Evropska unija i Ukrajina su takođe zatražile od Azerbejdžana da olakša razgovore s Rusijom u vezi sa sporazumom o tranzitu gasa, rekao je za Reuters savjetnik azerbejdžanskog predsjednika, koji nije želio da iznese detalje.