Ukrajina: Desetine ruskih vojnika poginulo u borbama na jugu

Antonovski most preko Dnjepra, koji spaja okupirani Herson sa levom obalom, posle prvih udara Oružanih snaga Ukrajine. 20. jul 2022

Ukrajinska vojska saopštila je da je ubila desetine ruskih vojnika u borbama na jugu, uključujući i oblast Herson koja je u fokusu kontraofanzive Kijeva u tom delu zemlje i ključna karika u linijama snabdevanja Moskve.

Železnički saobraćaj do Hersona preko reke Dnjepar je prekinut, saopštila je južna komanda vojske, potencijalno dodatno izolujući ruske snage zapadno od reke od snabdevanja na okupiranom Krimu i na istoku.

Ukrajina je poslednjih nedelja koristila raketne sisteme dugog dometa koje joj je isporučio Zapad da ozbiljno ošteti tri mosta preko Dnjepra, odsekavši grad Herson i, prema proceni britanskih zvaničnika odbrane, ostavivši rusku 49. armiju stacioniranu na zapadnoj obali reke visoko ranjivu.

Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je da je više od 100 ruskih vojnika i sedam tenkova uništeno u borbama na jugu 29. jula, preneo je Rojters.

Zvaničnici administracije, koju je imenovala Rusija, a koja vodi oblast Herson su ranije ove nedelje odbacili zapadne i ukrajinske procene situacije.

Britansko ministarstvo odbrane je navelo da je Rusija verovatno uspostavila dva pontonska mosta i trajektni sistem za kompenzaciju oštećenih mostova ukrajinskim udarima.