Otrovana supruga šefa ukrajinske obavještajne službe

Šef Ukrajinske obavještajne službe Kiril Budanov i njegova supruga Marijana, Kijev, 2021. godine

Supruga šefa ukrajinske vojne obavještajne službe otrovana je teškim metalima i nalazi se na bolničkom liječenju, potvrdio je službeno portparol Ukrajinske obavještajne agencije (GUR).

"Da, mogu potvrditi informaciju, nažalost, tačna je", rekao je portparol GUR-a Andrij Jusov, ne pojašnjavajući kada je došlo do trovanja.

Ukrajinska služba BBC-a citirala je Jusa da je nekoliko zvaničnika GUR-a takođe imalo blaže simptome trovanja.

Marijana Budanova je supruga Kirila Budanova, koji je na čelu ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, službe koja je uvelike uključena u tajne operacije protiv ruskih snaga od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Budanov je postao vrlo istaknuta ličnost kako u Ukrajini tako i na Zapadu, gdje je prikazan kao organizator iza scene operacija protiv Rusije i predmet je govora mržnje u ruskim medijima.

Ako se potvrdi da je bilo namjerno, trovanje njegove supruge bilo bi najteži udarac za člana porodice nekog visokog ukrajinskog lidera tokom 21-mjesečnog rata.

Moskva je ranije okrivila ukrajinske tajne službe za ubistva proratnog ruskog blogera i proratnog novinara na ruskom tlu. Ukrajina negira umiješanost u te smrti.

Odvojeno od ovog događaja, ruski mediji su objavili da je moskovski sud u aprilu započeo suđenje Budanovu u odsustvu po optužbama za terorizam.