Iz UN-a kažu da je broj ubijenih u Ukrajini hiljadama veći od prijavljenog

Tijelo žene ubijene u Buči, 2. april 2022.

Hilajde više civila ubijeno je u Ukrajini tokom gotovo 11 sedmica rata no što to pokazuju službeni podaci Ujedinjenih nacija rekla je šefica Misije UN-a za praćenje ljudskih prava u zemlji. Prema dosada dostupnim podacima UN-a u Ukrajini je ubijeno 3.381 osoba.

Tim UN-a koji uključuje 55 promatrača u Ukrajini rekao je da se većina smrtnih slučajeva dogodila upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim područjem uticaja kao što su projektili i zračni napadi.

"Radili smo na procjenama, ali sve što mogu reći za sada je da se radi o hiljadama više slučajeva no što smo vam do sada dali, rekla je Matilda Bogner na konferenciji u Ženevi.

"Velika crna rupa je zapravo Mariupolj gdje nam je bilo teško u potpunosti pristupiti i dobiti potpuno potkrijepljene informacije", dodala je referirajući se na lučki grad na jugoistoku Ukrajine koji je pretrpio najteže borbe u ratu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Moskva poriče da ciljaju civile i svoju invaziju pokrenutu 24. februara nazivaju "specijalnom vojnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje od onoga što nazivaju antiruskim nacionalistima koje potiče Zapad. Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za vođenje ničim izazvanog rata.

Bogner je rekla da njezin tim također istražuje, kako su opisali "vjerodostojne optužbe" o mučenju, zlostavljanju i pogubljenjima ukrajinskih snaga protiv ruskih napadačkih snaga i povezanih oružanih skupina.

"Što se tiče opsega kršenja ukrajinskih snaga, iako je ljestvica znatno veća na strani optužbi protiv ruskih snaga, također dokumentiramo kršenja ukrajinskih snaga", rekla je.

Bogner je prošle sedmice boravila u Ukrajini gdje je posjetila područja oko Kijeva i Černihiva koja su prethodno okupirala ruske snage.

Njezin tim ima izvještaje o preko 300 nezakonitih ubistava u naseljima sjeverno od Kijeva, uključujući Buču. Rekla je i da očekivala da će taj broj rasti.

Iz UN-a su ranije naveli da se ruske aktivnosti u Ukrajini, među kojima su egzekucije civila, mogu svrstati u ratne zločine.

"Ruske oružane snage su bez cilja granatirale i bombardovale naseljena područja, ubijajući civile i razarajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, što su djela koja se mogu svrstati u ratne zločine", rekla je Ravina Šamdasani, glasnogovornica Kancelarije UN za ljudska prava 22. aprila.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ukrajinski i francuski forenzičari ekshumiraju žrtve iz Buče

U gradu Buča, pored Kijeva, misija UNHCR-a je dokumentovala da je 50 civila ubijeno, uključujući i egzekucije po brzom postupku, rekla je Šamdasani.

Masovne grobnice i na stotine mrtvih civila otkriveni su u Buči i drugim gradovima oko Kijeva nakon što su se povukle ruske trupe.

Od početka rata u Ukrajini gotovo 5,5 miliona osoba pobjeglo je iz zemlje od straha ruske invazije. Pored toga prema procjenama UN-ove agencije za migracije oko osam miliona ljudi interno je raseljeno širom Ukrajine.

Izvor: Reuters