Cameron se sastao sa Zelenskim u prvoj poseti inostranstvu kao šef diplomatije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) sastao se u Kijevu s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim na svom prvom radnom putu u inostranstvo kao šef diplomatije, saopštila je Ukrajina u četvrtak.

Bivši premijer Kameron, koji je u ponedeljak imenovan za novog ministra spoljnih poslova Velike Britanije, rekao je u video snimku koji je objavila kancelarija Zelenskog da želi da podvuče podršku Londona Ukrajini.

Zelenski je rekao da je zahvalan na tom gestu koji dolazi usred sukoba na Bliskom istoku za koji je rekao da je skrenuo globalnu pažnju s rata u Ukrajini koji je sada u 21. mesecu i kojem se ne nazire kraj.

"Svet nije toliko fokusiran na situaciju na bojnom polju u Ukrajini i ova podela fokusa zaista ne pomaže", rekao je on.

Pročitajte i ovo: Povratak 'gubitnika': David Cameron ponovo u političkoj igri

Velika Britanija je blizak saveznik Ukrajine tokom celog rata koji je pokrenula Rusija u februaru 2022.

"Ono što želim da kažem time što sam ovde je da ćemo nastaviti da vam pružamo moralnu podršku, diplomatsku podršku... ali pre svega vojnu podršku koja vam je potrebna ne samo ove i sledeće godine, već koliko god da treba", rekao je Kameron.

On je dodao da će Velika Britanija raditi sa saveznicima "kako bi osigurala da pažnja bude ovde u Ukrajini".

U saopštenju iz Ukrajine nije navedeno kada su se razgovori vodili. Stroge bezbednosne mere koje su na snazi zbog rata znače da se detalji o posetama stranih zvanica ponekad objavljuju tek neko vreme nakon što se dogode.

Izvor: Reuters