Od ruskih granata poginulo sedam ukrajinskih civila, među kojima i dvoje djece

Ukrajinski vojnici pucaju iz minobacača prema ruskim položajima na prvoj liniji kod Bahmuta, 12. august 2023.

Nekoliko civila ubijeno je u ruskom granatiranju u južnoj Ukrajini, dok se borbe nastavljaju i na jugu i na istoku zemlje, izvijestile su ukrajinske vlasti 13. augusta.

Sedam civila, uključujući bebu i 12-godišnjeg dječaka, ubijeno je u regiji Herson tokom granatiranja, u kome su oštećene stambene zgrade u nekoliko naselja, objavila je vojna uprava regije Herson u objavi na Telegramu. U napadu je ozlijeđeno šest osoba, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Granatiranje je također prijavljeno u nekoliko civilnih područja oko grada Nikopolj, u južnoj regiji Zaporožja.

U dnevnom izvjetaju, ukrajinski Glavni štab izvijestio je o 39 sukoba u prethodna 24 sata, s borbama u istočnom dijelu regije Harkov, zapadnom dijelu regije Donjeck i u području Robotyna u regiji Zaporožja.

Pročitajte i ovo: Kijev upozorio da je ubijeno najmanje 500 djece tokom ruske invazije

Vadim Rogov, dužnosnik kojeg je postavila Rusija u okupiranom dijelu ukrajinske regije Zaporožje, rekao je da su ukrajinske snage probile ruske linije i "dobile uporište" u naselju Urozhayne, u jugozapadnom dijelu regije Donjeck.

Rogov je rekao da ukrajinske snage pokušavaju preuzeti kontrolu nad obližnjim gradom Staromlynivka.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je o "ometanju" ukrajinskih napora da "izvedu terorističke napade na objekte u Rusiji".

Rusko ministarstvo je saopćilo da su dvije ukrajinske bespilotne letjelice oborene iznad regije Belgorod, a treća u regiji Kursk.

Nema izvještaja o žrtvama ili šteti, a Radio Slobodna Evropa (RSE) nije u mogućnosti nezavisno provjeriti izvještaje o stanju na ratištu.

MOŽDA VAS ZANIMA: Moguće da Rusija više ne financira 'Wagner', tvrdi britansko Ministarstvo