Rusija koristi sve više resursa u napadu na Bakhmut, kaže Ukrajina

Ukrajinski vojnik bježi u zaklon od granatiranja preko ulice u gradu Bakhmut na liniji fronta 23. aprila

Moskva je tokom proteklog dana pojačala ofanzivne akcije na liniji fronta Bakhmut-Avdiyivka-Maryinka na istoku, gdje se ukrajinski branioci suočavaju sa sve većim pritiskom ruskog granatiranja, zračnih udara i pješadijskih napada, saopštio je Kijev 26. aprila.

"Rusija koncentriše svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Bakhmut, Avdiyivka i Maryinka, gdje su ukrajinske snage odbile 39 ruskih napada u posljednja 24 sata", navodi se u dnevnom izvještaju Generalštaba.

"Žestoke borbe se nastavljaju u Bakhmutu i Maryinki", saopštila je vojska.

Ruske trupe izvele su tri raketna udara, 13 zračnih udara i 49 raketnih salva na ukrajinske položaje i civilnu infrastrukturu, dodaje se.

Ponovljeni ruski napadi takođe su odbijeni u selu Kliščijevka, nekih 10 kilometara južno od Bahmuta, grada u oblasti Donjecka koji je bio epicentar višemjesečne, oštre bitke.

U južnoj regiji Zaporožja, gdje se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, tokom noći je proglašena uzbuna za zračni napad.

Dopisnici RSE su izvijestili o brojnim eksplozijama koje su vjerovatno uzrokovane napadom dronova Shahed iranske proizvodnje.

Jurij Malaško, šef vojne administracije Zaporožja, pozvao je stanovnike da se zaklone, ali nije precizirao prirodu eksplozija. "Ostanite na sigurnim mjestima dok se ne završi uzbuna", rekao je.

Ruske snage, koje kontrolišu lokalnu nuklearnu elektranu, redovno granatiraju dijelove regiona Zaporožja koji su još uvek pod kontrolom Ukrajine.

Dana 25. aprila, u ruskom raketnom napadu na muzej u istočnom gradu Kupjansku ubijeno je najmanje dvije osobe i ranjeno 10.

Pročitajte i ovo: Smrtonosni ruski napad na muzej u Kupjansku, nastavak bitke za Bahmut

Oleh Synyehubov, načelnik vojne uprave Harkivske oblasti, rekao je za RSE da je napad na centar grada Kupjanska 25. aprila uključivao rakete tipa S-300, od kojih je jedna pogodila Muzej lokalne istorije.

"Teroristička zemlja čini sve da nas potpuno uništi. Naša istorija, naša kultura, naš narod. Ubija Ukrajince apsolutno varvarskim metodama", napisao je predsjednik Ukrajine Zelenski na Telegramu i dodao: "Moramo i hoćemo odgovoriti!"

Pročitajte i ovo: Najveća vojna potrošnja u Europi od kraja hladnog rata

Odvojeno, ruska državna novinska agencija RIA Novosti saopštila je da je Moskva počela da koristi svoje nove borbene tenkove T-14 Armata u ratu, pucajući na ukrajinske položaje, ali još ne učestvujući "u direktnom napadu".

Tenk T-14 ima kupolu u kojoj ne mora biti čovjek, već posada na daljinu upravlja oružjem iz "izolirane oklopne kapsule smještene ispred trupa".

Ali, prema britanskim vojnim obavještajnim službama, ruske snage su se žalile na loše stanje prvog tenka koji je stigao.

"Jedanaest godina u razvoju, program je bio praćen kašnjenjima, smanjenjem planirane veličine flote i izvještajima o problemima u proizvodnji", navodi se u izvještaju britanske obavještajne službe.

Prema izvještajima AP-a i Reutersa