Američko oružje i hardver za Ukrajinu

  • RSE

Jedanaest helikoptera Mi-17
 

Ovi helikopteri sovjetskog dizajna koriste se uglavnom za transport i mogu nositi do 24 vojnika ili četiri tone tereta, ali neke varijante su opremljene mitraljezima i/ili vođenim projektilima.

Pet stotina projektila Javelin i "hiljade drugih protivoklopnih sistema"
 

 Rakete Javelin proizvedene u Sjedinjenim Državama već su bile široko rasprostranjene protiv ruskog oklopa u sukobu u Ukrajini. Oružje omogućava napade "ispali i zaboravi" sa udaljenosti do 2,6 kilometara. U ovim napadima, projektil se sam vodi do odabrane mete, što znači da se borci mogu pokrenuti, a zatim odmah potražiti zaklon. Jedan lanser i projektil koštaju 178.000 dolara prema budžetu Pentagona za 2021.

Deset protivartiljerijskih radara AN/TPQ-36
 
Ovaj "radar za lociranje oružja" koristi se za uočavanje dolazeće artiljerije i prati putanju granate kako bi se izračunalo odakle je ispaljen neprijateljski projektil.
 

Dvije stotine oklopnih transportera M113
 

Ova gusjeničarska vozila imala su široku borbenu upotrebu u Vijetnamskom ratu, ali ih Sjedinjene Države sada koriste uglavnom kao vozila za podršku, kao što su hitna pomoć na bojnom polju. M113 može nositi do 15 putnika i koristi lagani aluminijski oklop, koji štiti samo od malokalibarskog oružja i fragmenata gelera.

Neodređena količina eksploziva C-4 i "oprema za rušenje za uklanjanje prepreka"
 

Ovaj plastični eksploziv može se oblikovati poput Play-Doh-a i ima eksplozivnu moć da prosiječe čelik kao što su željezničke pruge. Ukrajinski borci su snimljeni kako koriste eksploziv kako bi uništili željeznički most u blizini ruske granice.
 

Tri stotine taktičkih bespilotnih sistema Switchblade
 

Ovi "dronovi samoubice" su teški samo 2,5 kilograma i mogu se brzo aktivirati iz cijevi nalik na malter koja ih diže u zrak. Switchblades koriste video prijenos uživo za lociranje ciljeva i opremljeni su bojevom glavom veličine granate koja može ubiti neprijateljske borce i oštetiti neoklopna vozila. Sistem je mnogo brži i jeftiniji od pozivanja zračne podrške, a svaki dron košta oko 6.000 dolara. Veća verzija Switchbladea dizajnirana je za uništavanje oklopnih vozila.
 

Neutvrđeni broj protupješadijskih mina M18A1 Claymore
 

Ove usmjerene mine ispunjene su sa 700 čeličnih kuglica veličine graška, koje su poduprte zidom od eksploziva. Kada se detoniraju, čelične kuglice prskaju prema van brže od većine puščanih metaka.

Dva radara za nadzor zraka AN/MPQ-64 Sentinel
 

Ovaj radarski sistem je dizajniran da uoči nadolazeće avione, dronove i krstareće rakete sa udaljenosti do 40 kilometara.
 

Stotinu oklopnih višenamjenskih vozila visoke pokretljivosti
 
Humvee je postao sinonim za američku vojsku. Vozila sa niskim pregibom mogu biti opremljena oružjem, uključujući teške mitraljeze ili protivtenkovske rakete.

Osamnaest 155-milimetarskih haubica i 40.000 artiljerijskih metaka
 

Nejasno je koje će 155-milimetarske haubice iz američkog arsenala biti isporučene Ukrajini. Model M198 koji se vidi na ovoj fotografiji prvi je put ušao u službu u američkoj vojsci 1970-ih, ali je patio od nekoliko nedostataka u dizajnu i sada je u velikoj mjeri zamijenjen novijom verzijom. Haubica M198 ima domet veći od 20 kilometara.

Neodređen broj hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih zaštitnih odela
 

Takva oprema bi bila od vitalnog značaja nakon napada nuklearnim ili hemijskim oružjem.
 
Pentagon se također obavezao da će Ukrajini snabdjeti medicinsku opremu, pancire i šljemove, optičke uređaje, laserske daljinomjere i nespecificirane modele "obalnih odbrambenih plovila bez posade".