Njujorški Metropolitan muzej vraća ukradene drevne skulpture Kambodži i Tajlandu

Ova slika koju je 15. decembra 2023. objavila kancelarija američkog tužioca za južni okrug Njujorka, prikazuje 'Glavu Bude' iz 7. stoljeća i jedno je od 16 umjetničkih djela za koje je Muzej umjetnosti Metropolitan saopštio da će biti vraćeno u Kambodžu i Tajland.

Muzej umjetnosti Metropolitan pristao je da vrati 14 skulptura u Kambodžu i dvije u Tajland, uklonivši iz svoje kolekcije sva umjetnička djela iz doba kmera povezana s trgovcem umjetninama optuženim da vodi ogromnu mrežu trgovine antikvitetima iz jugoistočne Azije.

Najnovija repatrijacija umjetničkih djela dolazi u vrijeme dok mnogi muzeji u SAD i Evropi istražuju istoriju vlasništva predmeta u svojim kolekcijama zbog navoda da sadrže umjetnine opljačkane iz Azije, Afrike i drugih mjesta tokom stoljeća kolonijalizma ili u vremenima političkih preokreta, pišu svjetski mediji.

Djela 'besramno ukradena'

Njujorški Metropolitan muzej vratit će 16 komada drevne umjetnosti Tajlandu i Kambodži nakon što utvrdi da je nezakonito opljačkana, objavili su predstavnici muzeja i savezni tužioci u Njujorku 15. decembra.

Umjetnine su, kako ističe BBC, povezane s Douglasom Latchfordom, britanskim trgovcem umjetninama koji je prije četiri godine optužen za "vođenje ogromne mreže trgovine antikvitetima" u jugoistočnoj Aziji.

Tužioci kažu da je odluku o vraćanju muzej dobrovoljno donio.

"Kao što je prikazano današnjom objavom, dijelovi povezani s istragom Douglasa Latchforda nastavljaju se otkrivati", rekla je u petak specijalna agentica američke domovinske sigurnosti Erin Keegan dodajući da su umjetnička djela "besramno ukradena".

Max Hollein, direktor Met-a, rekao je u odvojenoj izjavi da muzej "godinama marljivo radi s Kambodžom i Tužilaštvom SAD na rješavanju pitanja u vezi s ovim umjetničkim djelima".

Umjetnine potiču iz perioda od 9. do 14. stoljeća, tokom Angkorijanskog perioda, i odražavaju i budističke i hinduističke religijske relikvije.

Predmeti su ukradeni u vrijeme značajnih političkih preokreta u Kambodži i Tajlandu, naglašava BBC dodajući da se veliki dio pljačke dogodio u periodu od tri decenije građanskog rata i sukoba od sredine 1960-ih do kasnih 1990-ih, kada je režim Crvenih Kmera bio na vlasti.

Ispitivanje istorije vlasništva umjetnina

Najnovija repatrijacija umjetničkih djela dolazi u vrijeme kada mnogi muzeji u Sjedinjenim Državama i Evropi posjeduju kolekcije koje sadrže predmete opljačkane iz Azije, Afrike i drugih mjesta tokom stoljeća kolonijalizma ili u vremenima prevrata, ukazuje The Associated Press.

Među umjetninama koje će iz Metropolitana biti vraćene Kambodži je i bronzana skulptura pod nazivom "Bodisatva Avalokitešvara sjedi u kraljevskoj lakoći" napravljena između kasnog 10. i početka 11. stoljeća. Također će biti vraćeno još jedno umjetničko djelo, napravljeno od kamena u sedmom stoljeću pod nazivom "Glava Bude".

Ova fotografija iz avgusta 2006. prikazuje skulpturu pod nazivom "Bodisatva Avalokitešvara sjedi u kraljevskoj lakoći" u njujorškom Metropolitanu.

Ovo nije prvi put da će Metropolitan vratiti umjetnine povezane s poznatim trgovcem umjetninama Douglasom Latchfordom, ističe AP dodajući da je 2013. muzej vratio dva objekta u Kambodžu.

Latchford je 2019. optužen za navodno orkestriranje višegodišnjeg plana prodaje opljačkanih kambodžanskih antikviteta na međunarodnom tržištu umjetnina. Latchford, koji je umro 2020. godine, negirao je bilo kakvu umiješanost u krijumčarenje.

Porodica Latchford je u svom posjedu imala i gomilu stoljetnog kambodžanskog nakita koji su kasnije vratili u Kambodžu. U februaru je u zemlju vraćeno 77 komada nakita od zlata i drugih plemenitih metala, uključujući predmete poput kruna, ogrlica i minđuša. Ostali kameni i bronzani artefakti vraćeni su u septembru 2021.

Metropolitan je već poduzeo istraživačke napore kako bi ispitao historiju vlasništva nad svojim predmetima, fokusirajući se na porijeklo opljačkanih umjetničkih djela koja su promijenila vlasnike u Evropi pod njemačkom okupacijom u Drugom svjetskom ratu, ističe AP dodajući da istraživanje muzeja također uključuje antičku umjetnost i kulturna dobra - konkretno kako su predmeti otkriveni i nakon toga promijenili vlasnika.

'Čin ozdravljenja'

Muzej umjetnosti Metropolitan je posljednjih godina bio pod pritiskom kambodžanske vlade, koja tvrdi da je desetine predmeta iz zbirki muzeja ilegalno oduzeto iz zemlje od 1970-ih tokom decenija građanskog rata i nasilnih previranja u Kambodži, piše The New York Times.

Među umjetničkim djelima koja će biti vraćena Kambodži i Tajlandu važni su predmeti komadi koje je muzej opisao kao jedan od najboljih sačuvanih primjera skulptura iz perioda Angkora.

Njihov povratak u zemlje porijekla najavljen je nakon što je muzej ranije ove godine ukazao na nove napore da preispita sve svoje kolekcije i politike u cilju vraćanja objekata za koje utvrdi da imaju problematičnu istoriju, istakao je list, dodajući da se muzej godinama suočavao sa ispitivanjem u kojoj mjeri njegova građa uključuje opljačkane artefakte.

U pismu kambodžanskoj vladi, direktor Meta, Max Hollein, rekao je da je Met posvećen daljem pregledu svoje kolekcije kmerskih umjetničkih djela i da će poželjeti dobrodošlicu kambodžanskim stručnjacima da pregledaju njegovu zbirku i evidenciju o nabavci.

"Čin povratka je čin ozdravljenja za našu naciju", rekao je Phoeurng Sackona, kambodžanski ministar kulture i likovne umjetnosti. “Imamo još mnogo blaga u Metu čiji povratak željno iščekujemo.”

Ova fotografija koju je objavio Savez mladih Kambodže (UYFC) prikazuje stoljećima star kambodžanski nakit izložen u sobi porodice Latchford u Londonu, 14. februara 2023. Spektakularna zbirka stoljećima starog kambodžanskog nakita je vraćena u državu jugoistočne Azije.

Počevši od 1970-ih, Metropolitan je uvelike proširio svoje galerije u južnoj i jugoistočnoj Aziji, a Douglas Latchford, trgovac koji je proučavao kmerske antikvitete, bio je sastavni dio tog napora, ističe list dodajući da je od 1983., Latchford dao ili prodao muzeju nekoliko artefakata direktno, među kojima su primjeri kmerske skulpture.

Mnogi od njih su ukradeni, tvrde kambodžanski zvaničnici. Također su rekli da vjeruju da je često prodavao mnoge druge ukradene predmete drugim donatorima i dilerima prije nego što su završili u muzeju.

S druge strane, ističe The New York Times, kambodžanska vlada rigorozno radi na povratku, kako tvrdi, izgubljenog kulturnog naslijeđa. Svoje tvrdnje djelimično zasniva na izvještaju pljačkaša drevnih umjetnina, Toek Tika, koji je identificirao 33 artefakta u kolekciji Metropolitana kao predmete kojih se sjećao da je lično pljačkao iz kmerskih svetilišta i lokacija i prodavao posrednicima koji su često poslovali s Latchfordom.

Umjetnine stečene eksploatacijom i pljačkom

Mnoge zemlje i kulture koje su bile kolonizirane decenijama su tražile od institucija da vrate ukradene artefakte. Taj napor je dobio više pažnje posljednjih godina, a mnogi muzeji sada otvoreno priznaju da su neki predmeti u zbirkama stečeni kolonijalnom eksploatacijom i pljačkom, ističe The Wall Street Journal.

Kambodžanska vlada je posljednjih godina tražila od Metropolitana i drugih muzeja da vrate umjetnička djela oduzeta iz zemalja porijekla pod mutnim okolnostima.

Met je, ukazuje list, 2013. vratio dvije kambodžanske kamene statue iz 10. stoljeća, poznate kao "Klečeći pratioci", koji su također bili povezani s Latchfordom. Statue su bile iz hrama Koh Ker u istoj provinciji kao i hramovi Angkor Wat. Zvaničnici su rekli da vjeruju da su ukradeni iz hrama 1970-ih.

Pročitajte i ovo: Londonski muzej vraća opljačkane artefakte Nigeriji

Jedan od najistaknutijih pokušaja repatrijacije uključuje beninske bronze, zapadnoafričke artefakte ukradene prije više od jednog stoljeća iz današnje Nigerije, napisao je The Wall Street Journal.

Otprilike 3.000 do 5.000 artefakata opljačkali su britanski vojnici iz Kraljevine Benin krajem 19. stoljeća dok je Ujedinjeno Kraljevstvo proširilo svoje kolonijalno carstvo u zapadnoj Africi.

Mnoge beninske bronze, naziv koji se koristi za pokrivanje različitih umjetničkih djela, uključujući izrezbarene slonove kljove, mesingane ploče i drvene glave, nalaze se u privatnim kolekcijama i muzejima u Evropi i SAD, istakao je list dodajući da je Met vratio tri artefakta u Nigeriju 2021.