Ukidanje restrikcija vode u Srbiji zatraženo sa protesta u Gornjem Milanovcu

Deo građana Srbije pijaćom vodom ovog leta snabdeva se iz vojnih cisterni

Protest zbog nestašica pijaće vode održan je pred zgradom Opštine u Gornjem Milanovcu.

Okupljeni su zatražili da do ponedeljka, 9. septembra, opštinski čelnici donesu plan za ukidanje svakodnevnih restrikcija vode koje se sprovode ovog leta.

Predstavnici grupe Uzinat u lokalnom parlamentu na skupu su pokazli dokumentaciju do koje su došli u poseti fabrici vode Rzav u Arilju koja pokazuje, kako tvrde, da je nestašica posledica lošeg upravljanja lokalnom infrastrukturom i resursima u prethodnoj deceniji.

„Opštinska vlast dugo zanemaruje rekonstrukciju dotrajalog vodovoda“, rekli su iz Uzinat.

'Dokle više!'

Posle protesta koji je završen u večernjim satima 6. septembra, okupljeni su vrata na ulazu u zgradu lokalne samouprave oblepili porukama “Dokle više!“.

Pre dva meseca u Gornjem Milanovcu uvedene su restrikcije u isporuci vode, a korisnici u pojedinim delovima opštine tvrde da je u domaćinstvima nemaju po ceo dan.

Javno komunalno preduzeće ((JKP) Gornji Milanovac objavilo je satnicu restrikcija za subotu, 7. septembar, kojom građane obaveštava da u jednom delu opštine vode neće biti od 15 do 23 časa, u drugom od 18 do šest ujutru i u trećem od podneva do 21 sat.

Usled suše krajem juna došlo je do slabog dotoka vode u selima oko Milanovca, problem se potom proširio, pa građani tvrde da se u gradskoj zoni dešava da vode nema po 15 sati.

Lokalne vlasti pozvale su stanovništvo da ne zaliva bašte i ne pere automobile i da vodu koristi samo za piće, pripremu hrane i napajanje stoke.

Pročitajte i ovo: Kakav je kvalitet vode za piće u Srbiji?