Ministar odbrane Srbije o ukidanju dinara na Kosovu: Preostaje nam diplomatska borba

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, 2. oktobar 2023.

Komenatišući odluku Prištine da na Kosovu ukine upotrebu dinara, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević kazao je da Srbiji ne ostaje ništa drugo nego da se politički i diplomatski bori za opstanak Srba na Kosovu.

"Sve drugo osim diplomatslog, političikog dijaloga i rešenja kroz taj vid aktivnosti vodi nas u ono što ne bismo želeli da vidimo", kazao je Vučević gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) 1. februara.

U Prištini od četvrtka, 1. februara, počinje primena odluke kosovske Centralne banke da se platni promet odvija u evrima.

Ta odluka u praksi znači zabranu upotrebe valute Srbije koja se do sada koristila u srpskim sredinama na Kosovu. Pored upotrebe za trgovinu, dinar se koristio i za isplatu plata, penzija, socijalne pomoći i drugih primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao da je "zabrinjavajuće" to što međunarodna zajednica apeluje da se prolongira odluka o ukidanju dinara na Kosovu.

Dačić je na televiziji Pink rekao da "uvek dođe do toga da međunarodna zajednica traži vreme da se odluke takvog tipa odlože, a da ne ulaze u to da li su one u skladu sa dogovorom".

On je naveo da Priština želi da stvori takvu atmosferu da se pokaže da je "život Srba na Kosovu nemoguć" i time "podstakne Srbe na iseljenje".

"Mi ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo interese našeg naroda na Kosovu", rekao je Dačić.

Vučević je takođe ocenio da uredba Centralne banke Kosova predstavlja "napad na ekonomsku bezbednost" Srba na Kosovu, da se stvaraju "nemogući uslovi" za njihov opstanak i da im se šalje poruka da, kako je rekao, nemaju šta da traže tamo.

Istakao je i da Srbija ostaje posvećena dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji se odvija uz posredovanje EU i SAD.

"Naš je nacionalni interes da čuvamo mir", rekao je Vučević, koji je kazao i da vraćanje vojnog roka u Srbiji nema veze sa "problemima na Kosovu".

Pročitajte i ovo: Kosovo potvrdilo da ukida dinar od 1. februara, uz olakšanu prilagodbu za građane

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) izjavio je prethodno da odluka Centralne banke Kosova ima za cilj kontrolisanje novca u prometu na Kosovu, unapređenje borbe protiv kriminalnih aktivnosti, te zaštitu potrošača i platnog sistema Kosova.

Bisljimi je rekao i da će biti obezbeđena "tranzicija" iz dinara u evro, te da primena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

Takođe je kazao da će biti sprovedena kampanja informisanja građana i da se nada razgovorima između Centralne banke Kosova i Narodne banke Srbije, kako bi se pronašao mehanizam za transparentan transfer sredstava.

Međunarodna zajednica prethodno je zatražila da se ova odluka Centralne banke Kosova odloži jer, kako je ocenila, može negativno da utiče na srpsku zajednicu.