Ujedinjenom opozicijom RS protiv Dodika

Potpisivanje deklaracije Saveza za promjene

Pred oktobarske opšte izbore u Bosni i Hercegovini situacije u RS je jasnija. Umjesto velikog broja stranaka koje su nastupale na prethodnim izborima, birači će morati da se odluče između dva bloka stranaka sa sjedištem u RS i onih stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH. Opozicija RS će nastupiti pod nazivom „Savez za promjene“. Potpisivanjem u Banjaluci „Deklaracije o osnovama budućeg djelovanja“, 11 političkih stranaka je ozvaničilo početak rada ovog saveza.

Okosnicu opozicionog bloka u RS - Savez za promjene, činiće tri parlamentarne stranke: Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Narodni demokratski pokret. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić najavljuje nove političke procese i dolazak nove, odgovornije vlasti:

„Mi smo svjesni da je 70 posto građana RS nezadovoljno kako sada žive i ovim kako se RS razvija i pozivamo sve te ljude da se priključe Savezu i da daju svoj doprinos budućim promjenama.“

Savez za promjene će nastupiti na opštim izborima u oktobru sa zajedničkim kandidatima za predsjednika RS, člana Predsjedništva BiH i sa ciljem formiranja zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u RS i BiH.

„Kandidate ćemo, kao što smo već više puta rekli, proglasiti krajem maja kad se izbori raspišu“, kaže predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić kazao je da je Savez za promjene nastao sa ciljem da bi se nakon devet godina sa vlasti u ovom bh. entitetu skinula aktuelna vlast koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija:

„Mi želimo da Savez za promjene bude sušta suprotnost Miloradu Dodiku i njegovim sljedbenicima. Mi nismo nastali da bismo se takmičili sa njim u primitivizmu, lažima, lopovluku, nego da bismo se upravo borili protiv primitivizma, laži i lopovluka.“

Blok ideološki disperzivan

Politiku budućeg djelovanja Saveza za promjene podržalo je i osam vanparlamentarnih stranaka.

Lider Srpske radikalne stranka RS Milanko Mihailica kaže da je ovim vlast dobila ozbiljnu alternativu:

„Uvjeren sam da od današnjeg dana građani RS nemaju razloga da žive u strahu jer je uspostavljena široka politička formacija koja je, na bazi usaglašenih politika, spremna da preuzme odgovornost za vođenje RS, jer RS-u treba patriotska, domaćinska i nekorumpirana vlast.“

Predsjednik Srpske napredne stranke izvorne Dražen Maunaga kaže:

„Nas čeka velika uloga na kojoj ćemo sigurno da radimo i da ponesemo barjak promjena na ovim područjima, kao što se to dešava i u Srbiji trenutno.“

U Deklaraciji o osnovama politike budućeg djelovanja kao osnovni ciljevi istaknuti su razvoj i napredak Republike Srpske, opredijeljenost za članstvo BiH u Evropskoj uniji, te zalaganje za istinsko jačanje specijalnih i paralelnih veza i odnosa sa Srbijom. Potpisnici Deklaracije su se obavezali da će, ukoliko preuzmu vlast nakon oktobarskih izbora, odmah procesuirati nosioce kriminala i korupcije u ovom bh. entitetu i oduzeti nezakonito stečenu imovinu.
Savezu se pridružio i veliki broj predstavnika nevladinog sektora i pojedinaca koji žele promjene u Republici Srpskoj.

„Situacija u RS-u je sve gora i gora. Sve je više i više nezaposlenih. Mi moramo uraditi konkretne stvari da što prije dođe do novih rješenja. Savez za promjene je možda naša budućnost. Vlast je dokazala da ne može iznijeti ovoliku nezaposlenost“, rekao je Slavko Čamber iz Udruženja nezaposlenih Banjaluka.

Bivši poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS, a sada nezavisni poslanik Slobodan Popović napominje:

„Svi normalni ljudi imaju građansku, moralnu, ljudsku, nacionalnu obavezu i dužnost da se svrstaju protiv ovoga režima, jer ovo je režim koji treba srušiti na demokratskim izborima, slobodnom voljom građana - jer ako oni prežive, onda RS i građani RS-a preživjeti sigurno neće.“

Jedini način na koji opozicija može izaći na megdan SNSD-u i njegovim koalicionim partnerima je stvaranje ovoga saveza, ali problem s ovim opozicionim blokom je što je on ideološki strašno disperzivan, smatra kolumnista i novinar portala Buka Dragan Bursać:

„Imamo od ekstremno desnih i desničarskih partija pa do nekih, bar formalno, lijevih partija. Znači puno različitih opcija, puno različitih mišljenja. Ja zaista ne znam kako će to biti ukomponovano i kako će taj opozicioni orkestar da funkcioniše, s jedne strane, a sa druge strane upitno je kakva će biti njegova hijerarhijska nomenklatura, odnosno ko će se tu pitati - da li će to biti gospodin Bosić i SDS , i kakva je uloga manjih i slabijih partija u tom opozicionom orkestru.“

Na formiranje Saveza za promjene reagirao je i Glavni odbor SNSD-a U saopštenju za javnost ocijenio ga je „savezom probosanske orijentacije“.