Uhapšen bivši v.d. direktora 'Šuma RS' i trojica direktora šumskih gazdinstava, četvrti u bijegu

Sječa šume u BiH (arhivska fotografija).

Slaven Gojković, bivši v.d. direktora Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske", uhapšen je 26. avgusta, zbog, kako je saopšteno iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, između ostalog, kršenja Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Gojković je funkcioner Socijalističke partije, koalicionog partnera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Na poziciji vršioca dužnosti direktora "Šuma RS" je bio od 2019. do marta 2024. godine, kada je podnio ostavku.

Pored Gojkovića, u akciji entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, uhapšen je v.d. direktora Šumskog gazdinstva "Sjemeć" Rogatica, Mladen Lakić, te dvojica bivših v.d. direktora, Lazo Čarkić, ŠG "Panos" Višegrad, te Janko Golijanin, ŠG "Visočnik" Han Pijesak. Sva trojica su članovi SNSD-a.

U sklopu Javnog preduzeća "Šume RS" u ovom bh. entitetu funkcioniše 27 gazdinstava.

Strahinja Bašević, v.d. direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" u Sokocu kod Sarajeva i poslanik Dodikovog SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, izbjegao je lišavanje slobode i za njim se "intenzivno traga", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je tužilaštvo "svjesno činjenice da su se pojavile informacije u medijima od strane osumnjičenog lica B.S. i koje su očigledno iskorištene da bi se izbjeglo lišenje slobode".

"Na osnovu ovih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca", ističe se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Kako su državne firme u BiH postale balast: Gomilanje radnika i gubitaka

Pretresi su izvršeni u Sokocu, Rogatici, Han Pijesku i Višegradu u ranim jutarnjim časovima u ponedjeljak, 26. avgusta, a odnose se na "nezakonita postupanja odgovornih lica Šuma RS".

Kako je za RSE izjavio Blaško Kaurin, v.d. direktora "Šuma RS", pripadnici entitetskog MUP-a su bili u prostorijama preduzeća u Banjoj Luci te, kako navodi, izuzeli potrebnu dokumentaciju.

Navodeći inicijale osumnjičenih, iz Tužilaštva navode da se oni terete da su tokom 2020. na području ovih opština "iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu RS i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama BiH".

Dodaje se da su oni ovom prilikom "iskoristili okolnosti proglašenja pandemije 'COVID-19', koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila na globalnom nivou".