Privedena 21 osoba zbog protesta protiv naftnog projekta u Ugandi

Uhapšenje demonstranata u Kampali na protestu protiv projekta istočnoafričkog naftovoda za sirovu naftu

Policija Ugande uhapsila je 21 osobu u glavnom gradu Kampali 26. avgusta, dok su protestovali zbog kontroverzne šeme razvoja nafte vredne više milijardi dolara, saopštio je advokat uhapšenih.

Projekat istočnoafričkog naftovoda za sirovu naftu (EACOP), na čijem čelu je francuski naftni gigant TotalEnergies, uključuje bušenje nafte u Ugandi i slanje nafte u Tanzaniju za izvoz.

Grupe za zaštitu životne sredine kažu da će projekat imati strašne posledice po lokalne zajednice i životnu sredinu jer se bušenje odvija u Nacionalnom parku Murčison Fols, najvećem zaštićenom području u Ugandi.

"Uhapšena je 21 osoba, među njima 19 muškaraca i dve žene", rekao je Samjuel Vanda, jedan od advokata odbrane.

Grupa je pokušala da maršira ka parlamentu i kineskoj ambasadi.

Pročitajte i ovo: Broj poginulih u klizištu na deponiji u Ugandi porastao na 30

Osam pritvorenih biće direktno pogođeno projektom TotalEnergies, rekao je Vanda.

On je dodao da su demonstranti zadržani u centralnoj policijskoj stanici u Kampali, ali policajci tek treba da iznesu detalje optužbe.

U peticiji u koju je uvid imao AFP, demonstranti su uputili "hitnu žalbu protiv kontinuiranog kršenja ljudskih i ekoloških prava od strane EACOP projekta".

U peticiji se navodi da naftna šema predstavlja "pretnju lokalnim ekonomijama Ugande" i da ima negativne "društvene i kulturne uticaje".

TotalEnergies i China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) buše u jezeru Albert, koje ima procenjenih 6,5 milijardi barela sirove nafte.

Sirova nafta će biti isporučena kroz 1.443 kilometra zagrejanog cevovoda od naftnih polja u severozapadnoj Ugandi do tanzanijske luke Tanga u Indijskom okeanu.

TotalEnergies ima 62 procenta udela u naftovodu, pri čemu ugandske i tanzanijske državne naftne kompanije poseduju po 15 procenata, a CNOOC osam procenata.

Očekuje se da će prva nafta u Ugandi poteći 2025. godine – skoro dve decenije nakon što su rezerve otkrivene – a predsednik Joveri Museveni je ovaj projekat pozdravio kao ekonomsku blagodat za zemlju bez izlaza na more u kojoj mnogi žive u siromaštvu.

TotalEnergies kaže da su oni koji su raseljeni zbog projekta dobili poštenu naknadu i da su preduzete mere za zaštitu životne sredine.

Pročitajte i ovo: 'Tuga i bes' aktivista zbog policijskog saslušavanja nakon protesta zbog litijuma u Srbiji
Izvor: AFP