Politika piše udžbenike na Kosovu i u Srbiji

Debata o udžbenicima na festivalu "Miredita, dobar dan" u Beogradu

Piše: Nevena Bogdanović

„Ako čitamo udžbenike istorije u Srbiji i na Kosovu, ono što je za jednu stranu oslobađanje, za drugu je okupacija. I jedni i drugi udžbenici zasnovani su na spirali nasilja, uče samo o zločinima“, kaže publicista i politikolog iz Prištine Škelzen Gaši, autor istraživanja „Istorija Kosova u udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije“.

Svoju publikaciju predstavio je poslednjeg dana festivala „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu, na kome je publika šesti put mogla da se upozna sa kosovskom savremenom kulturom.

Pročitajte i ovo: Festival ’Mirdita’: Porukom mira protiv desničara

Gaši ističe da i pored dijametralno suprotnog predstavljanja istih događaja, udžbenici istorije u Srbiji i na Kosovu imaju zajedničke karakteristike – sastavljala su ih ministarstva, predstavljaju se samo zločini druge strane, dok se svoji prećutkuju. Upotrebljava se jezik mržnje, a žrtve su preuveličane.

Tako se, na primer, nigde u udžbenicima u Srbiji ne pominju deportacije Albanaca iz okoline Niša i Sandžaka tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20.veka, dok su u udžbenicima na Kosovu ti događaji hiperbolizovani, objašnjava Gaši.

On ističe još jednu zajedničku stavku: „Nigde se ne pominje saradnja Srba i Albanaca kroz istoriju.“

I jedni i drugi udžbenici zasnovani su na spirali nasilja: Gaši

A saradnje je, podseća Gaši, bilo tokom ključnih istorijskih događaja.

„Car Dušan je, na primer, imao odličnu saradnju sa drugim narodima. Imao je brojne albanske ratnike na svojoj strani i podršku albanskih aristokrata. Albanci su za vreme njegove vladavine uživali poseban status i poseban tretman, ali to se nigde ne pominje. Ne pominje se ni da su u Kosovskoj bici, na kojoj se zasniva srpski mit o Kosovu, Srbi i Albanci ratovali zajedno protiv Osmanskog carstva“, kaže Gaši.

Udžbenici na Kosovu izostavili su detalj da je Skenderbegova majka imala srpsko poreklo (Skenderbeg, srednjevekovni albanski nacionalni heroj) i da su mu deca nosila slovenska imena, podseća Gaši.

Takođe, nigde se ne navodi da je Isa Boljetinac, za Albance simbol borbe protiv Turske i Srbije, sarađivao sa Srbima u jednom periodu. O tome svedoči i depeša srpskog konzula u Prištini Svetislava Simića iz 1899. godine, koji o Isi Boljetincu piše da „nijedan Srbin nije pao od njegove puške, a dokle je sezala vlast njegove martine, raja je bila potpuno slobodna od zuluma“.

Istorija na Balkanu: Šta učimo jedni o drugima?

Gaši ističe da se u kosovskim i srpskim udžbenicima ne pominje ni saradnja partizanskih lidera tokom Drugog svetskog rata.

Nakon rata došlo je do postepenog poboljšanja statusa Albanaca u Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji, o čemu, kako kaže Gaši u kosovskim udžbenicima nema podataka.

„Sedamdesete su za kosovske Albance jedan od najsvetlijih perioda tokom SFRJ, to se nigde ne pominje.“

Kada je reč o sukobima devedesetih godina, ne pominju se sastanci, pregovori i sporazumi, već samo zločini.

„Takva interpretacija događaja šalje poruku da dva naroda ne žele da se pomire, već da se samo sukobljavaju – to pravi podele“, objašnjava Gaši.

„Mladi - borci za nacionalnu stvar“

Učesnici debate ističu da su istorijski udžbenici za osnovnu i srednju školu pisani tako da „pripremaju mlade za novi ciklus nasilja“.

„Udžbenici u Srbiji biraju da ne kažu mnogo toga o sukobima na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine“, kaže Jelena Krstić iz nevladinog Helsinškog odbora za ljudska prava.

Istorija u udžbenicima ima za cilj da od mladih napravi borce za nacionalnu stvar: Krstić

Dodaje da se o sukobima na Kosovu u udžbenicima za osnovnu i srednju školu govori isključivo kroz prizmu NATO bombardovanja 1999. godine,

„Stiče se utisak da na te događaje Srbija nije mogla da utiče, a da je na odluke o Kosovu privremeno pristala“, kaže Krstić.

Brojem žrtava bombardovanja se, ističe Krstić, u udžbenicima licitira – između 1.200 i 2.500, iako podaci Fonda za humanitarno pravo koji je prikupio imena ubijenih, govore da ih je bilo 754.

Prema njenim rečima, udžbenici noviju istoriju vide površno, etnički pristrasno i neutemeljeno. Temi sukoba se, kako ističe Krstić, pristupa instrumentalistički.

Pročitajte i ovo: Kako podučavati o istoriji ratova devedesetih?

„Istorija u udžbenicima nema za cilj da obrazuje mlade o činjenicama, da ih podstakne na razmišljanje i na međusobni razgovor i saradnju. Ona ima za cilj da od njih napravi borce za neku nacionalnu stvar i za ostvarivanje političkih ciljeva u budućnosti. Kada govorimo o Srbiji i Kosovu, ti ciljevi su različiti – na Kosovu je to nezavisnost, a očuvanje suvereniteta u Srbiji“, kaže Krstić.

Šta mladi u Srbiji danas znaju o Kosovu, najbolje oslikavaju incidenti sa desničarima tokom festivala ’Mirdita, dobar dan’, kada ih je policija dva puta sprečila da prekinu festival, ističe aktivista nevladine organizacije Žene u crnom Stefan Milosavljević.

„Kada govorimo o mladima, govorimo o njima. Oni nisu incident, to su generacije koje se obrazuju ovde. Za budućnost“, ističe Milosavljević.

Vaš browser nepodržava HTML5

Huligani pokušali da upadnu na festival 'Mirëdita, dobar dan!'

On je rođen 1997. godine u Obiliću na Kosovu, i kao dvogodišnjak došao je u Beograd. Ističe da ne deli isti narativ o Kosovu sa većinom svojih vršnjaka, a kada je analizirao poruke mržnje koje su uzvikivali desničari tokom ’Mirdite’, primetio je sledeće:

„Oni pevaju ono što su naučili.U njihovoj pesmi o ’gamadi’, ’Šiptarima’ i ’zavetu’, prisutni su svi elementi iz udžbenika: rasistički element, zatim nacionalna misija – zavet da se Kosovo ne može izdati. ’Sveta zemlja, srpski Jerusalim’ i neprijatelj kao konstanta – Albanci“, zaključuje Milosavljević.

Promena čeka novi politički kontekst

Prema rečima autora publikacije Škelzena Gašija, u udžbenicima ne samo da nema pozitivnog konteksta za drugu stranu u sukobu, već nema ni korektnog.

„Kad udžbenici Srbije opisuju sukobe sa Albancima tokom devedesetih na Kosovu koriste se reči ’banda’ ili ’Šiptari’. Kosovski udžbenici, sa druge strane, pišu o ’genocidu nad Albancima’, iako je sud bio izričit da na Kosovu tokom devedesetih jesu počinjeni zločini protiv čovečnosti, ali ne i genocid“, objašnjava Gaši.

Prema oceni učesnika debate, za promenu u sistemu obrazovanja, nakon koje bi se u udžbenicima našle činjenice o sukobima, ne treba čekati vremensku distancu, već nove političare.

Oni smatraju da je pored promene istorijskih udžbenika i obrazovanja dece, potrebno edukovati i njihove roditelje i nastavnike, kako se ne bi desilo „da su nacionalisti, samo zato što druge istorijske podatke ne mogu da nađu u zvaničnoj literaturi“.