Ubrzane pripreme za novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Haško tužiteljstvo obavijestilo je Raspravno vijeće u slučaju protiv ratnih šefova tajne policije (DB-a) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića da su optuženi primili sav potporni materijal vezan uz optužnicu na BHS (Bosansko-hrvatsko-srpski) jeziku koji razumiju, sukladno pravilima.

Iako je obrana zatražila što više vremena za pripremu ponovljenog suđenja, tužiteljstvo se žuri s ispunjavanjem tehničkih obveza kako bi ponovljeni proces što prije započeo, što je ujedno i želja novih sudaca.

Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni upotrebom upitnog pojma "konkretne usmjerenosti" na činjenje kaznenog djela, odnosno zaključkom sudaca, kako osnivanje i logistička potpora specijalnih formacija, ne znači i zapovjednu odgovornost za zločine koje su one počinile u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1995.).

No, potkraj 2015. godine oslobađajuća presuda je poništena, a žalbeni suci su potom naredili novo suđenje kako bi se saslušali svjedoci i mogao odrediti stupanj odgovornosti optuženih.

Žalbeni suci su prilikom poništavanja oslobađajuće presude zaključili kako pojam "konkretne usmjerenosti" ne postoji u međunarodnom običajnom pravu, kao ni u praksi međunarodnih sudova za Jugoslaviju u Ruandu - prilikom utvrđivanja odgovornosti za podržavanja i pomaganje kaznenog djela.

Stanišić i Simatović su se izjasnili po novoj optužnici - nevinim, kao i prije, a potom su pušteni na privremenu slobodu u Beograd - do početka novog suđenja.