Dokazi potvrđuju izjave osumnjičenih u slučaju ubistava u Skoplju i Velesu

Gavril Bubevski, fotografija iz arhive

Načelnik Osnovnog javnog tužilaštva (OJO) Skoplje Gavril Bubevski kaže da materijalni dokazi u istrazi o ubistvima 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panča Žežovskog iz Velesa idu u pravcu onog što su trojica osumnjičenih rekli u svojim izjavama policiji i tužilaštvu.

"U odnosu na činjenice koje proizilaze iz cjelokupnog dokaznog materijala, konačno ćemo podići optužnicu. Istraga je, u smislu radnji, na istom nivou kao što sam vam rekao prošli put na konferenciji za novinare, a materijalni dokazi se, normalno, ispituju. I mogu vam samo reći da materijalni dokazi govore istim jezikom kojim govore osumnjičeni", rekao je Bubevski.

Tužilac nije odgovorio da li je motiv ostao isti – koristoljublje, kako je prvobitno saopšteno iz Tužilaštva na osnovu iskaza osumnjičenih.

"Tužilaštvo će se o tome oglasiti kada zaokruži činjenično stanje odgovarajućom optužnicom", kaže Bubevski.

opširno Šta je otkrila policijska istraga ubistva djevojčice u Skoplju?

U slučaju dva ubistva, prvoosumnjičeni je Ljupčo Palevski - Palčo, koji je u početku bio u bjekstvu, ali je kasnije uhvaćen u gradu Balikesiru u Turskoj. On se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru na 40 dana, a postupak za njegovo izručenje je u toku.

Palevski je osumnjičen za dva krivična djela otmice i dva ubistva na svirep način. Još tri osobe koje su privedene 3. decembra procesuiraju se kao saizvršioci za ista krivična djela. Peti osumnjičeni je Vanjin otac, od koga je, prema prvim saznanjima iz izjava ostalih osumnjičenih, Palevski dobio informaciju kada će djevojčica ostati sama.

Nestanak Vanje Đorčevske prijavljen je 27. novembra. Njeno tijelo pronađeno je 3. decembra u blizini Skoplja. Istog dana kod Velesa pronađeno je tijelo Panča Žežovskog, koji je nestao 22. novembra.

pročitajte Ko je Ljupčo Palevski, osumnjičeni za ubistva u Skoplju i Velesu?