Potjernica za Aleksandrom Macanom, osumnjičenim za ubistvo sarajevskih policajaca

Ilustrativna fotografija

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je pritvor u odsustvu Aleksandru Macanu, osumnjičenom za ubistvo dvojice policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u Federaciji BiH).

Macan se nalazi u bjekstvu, a na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za Macanom je raspisana međunarodna potjernica, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Katona Sarejevo Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine, u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Do pucnjave je došlo kada su policajci zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 4. novembra su obavili pretrese na više lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, s ciljem pronalaska dokaza u vezi sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Nakon pretresa, tri osobe su saslušane u sklopu istrage, a komesar MUP-a KS Nusret Selimović kazao je da se više osoba može dovesti u vezu sa ubistvom policajaca.

Selimović je istakao da se ubistva sarajevskih policajaca, s policijskog aspekta mogu smatrati rasvijetljenim.

Dodao je da je u toku istrage ostvarena dobra saradnja sa policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini (BiH), ali i međunarodnim policijskim agencijama INTERPOL-om, te EUROPOL-om.

Pročitajte i ovo: Komesar: S policijskog aspekta, ubistva sarajevskih policajaca rasvijetljena

Selimović se na podršci zahvalio i ambasadi Sjedinjenjih Američkih Država (SAD) u BiH.

Tokom istrage ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića saslušano je i ispitano 300 osoba.

Pročitajte i ovo: Tri osobe na saslušanju zbog ubistva dvojice sarajevskih policajaca