Objavljen identitet žrtava pucnjave u Pitsburgu

  • RSE

Vaš browser nepodržava HTML5

Sveće za žrtve pucnjave u Pitsburgu

Američke vlasti objavile su imena jedanaest žrtava ubijenih u subotnjoj pucnjavi u sinagogi "Drvo života" u američkom gradu Pitsburgu. Ranjeno je šest osoba od kojih četvorica policajaca. Zbog sumnje da je počinio zločin uhapšen je Robert Bauers - koji je optužen za krivično delo ubistva.

Stradali:

Džojs Fajnberg (75), Ričard Gotfrajd (65), Rouz Melinger (97), Džeri Rabinovic (66), Sesil Rozental (59), Dejvid Rozental (54), Bernis Sajmon (84), Silvijan Sajmon (86), Danijel Stajn (71), Melvin Veks (88), Irving Janger (69)

U napadu je povređeno šest osoba, među kojima, četvorica policajaca. Širom Sjedinjenih Američkih Država vlasti su pooštrile mere bezbednosti u blizini verskih objekata nakon što je u sinangogi u američkom gradu Pitsburgu ubijeno jedanaest osoba.

Robert Bauers koji je uhapšen zbog sumnje da je ubio jedanaest ljudi u pitburškoj sinagogi optužen je za ubistvo – u događaju za koji se veruje da je najteži antisemitski napad u skorašnjoj istoriji Sjedinjenih Država, javlja Bi-Bi-Bi (BBC).

Četrdeset šestogodišnji Bauers optužen je za pucnjavu u sinagogi “Drvo života” tokom subotnje službe. Na teret mu se stavlja ukupno 29 kriminalnih dela uključujući i upotrebu vatrenog oružja sa namerom da se počini ubistvo.

Federalni tužioci saopštili su da će podneti tužbu za zločin iz mržnje – pa bi se Bauers mogao suočiti sa smrtnom kaznom.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp napad je opisao kao zlobni čin masovnog ubistva.

Stotine građana iz susedstva i širom grada Pitsburga okupile su se kako bi odale poštu žrtvama napada u sinagogi koja se nalazi u području pod nazivom Skvorel Hill (Squirrel Hill).

Na tom mestu živi najmasovnija jevrejska populacija u američkoj državi Pensilvanija čiji najveći broj se subotom tradicionalno okuplja u sinagogi.

Robert Bauers je vatru u sinagogi otvorio uz povike da "svi Jevreji moraju umreti".

Kako su preneli mediji Bauers, koji je zadobio nekoliko rana od vatrenog oružja, je priveden i hospitalizovan. Njegovi nalozi na društvenim mrežama pokazuju da je iskazivao mržnju prema Jevrejima, a jedna od poruka je bila: "Ne mogu da čekam dok ubijaju moje ljude. Krećem".

Pročitajte i ovo: U pucnjavi u sinagogi u Pitsburgu ubijeno 11 ljudi

Zvaničnici iz Pitsburga su rekli da je reč "o jednom od najgorih zločina koji su do sada videli".

U međuvremenu, društvena mreža "Gab" koju koriste pristalice američkog ekstremno desničarskog pokreta alternativne desnice i preko koje je ubica u sinagogi u Pitsburgu objavljivo anisemitske poruke saopštila je da je primorana da prekine svoj rad.

Mreža "Gab", pokrenuta 2016. saopštila je da joj kompanija preko koje ima pristup internetu "Džojnet" ukida uslugu od ponedeljka. Kompanija "Pejpal" takođe je objavila da isključuje mrežu "Gab" iz svog servisa onlajn plaćanja zbog govora mržnje koji se objavljuje preko te mreže uz odobravanje onih koji je vode.

"Gab je saopštio da će nastaviti da se "bori za slobodu izražavanja, i slobodu pojedinaca onlajn za sve". Mreža "Gab" je u saopštenju takođe navela da imaju "nultu toleranciju" prema nasilju i terorizmu i da su "rastuženi i ogorčeni" ubistvima u Pitsburgu.

Papa Franja: Da se ugase žarišta mržnje u našem društvu

Papa Franja označio je masovno ubistvo u sinagogi u Pitsburgu nehumanim aktom nasilja.

Papa Franja: Izražavam svoju bliskost s gradom Pitsburgom u SAD-u, posebno sa jevrejskom zajednicom.

"Izražavam svoju bliskost s gradom Pitsburgom u SAD-u, posebno sa jevrejskom zajednicom pogođenom užasnim napadom na sinagogu. Mi smo zaista svi pogođeni tim nehumanim činom nasilja", rekao je papa posle nedeljne molitve u Vatikanu.

Papa Franja se pomolio Bogu da pomogne da se, kako je naveo, ugase žarišta mržnje koja se razvijaju u našem društvu jačajući osećanje za humanost, poštovanje života, i moralnih i građanskih vrednosti.