Šest osoba ubijeno u staračkom domu u Daruvaru u Hrvatskoj

Policijski automobili ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Daruvaru, 22. jula 2024.

U ponedeljak je muškarac vatrenim oružjem u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru u središnjoj Hrvatskoj usmrtio šest i ranio šest osoba, saopštila je policija.

Šef hrvatske policije Nikola Milina rekao je da je pet osoba umrlo odmah, dok je još jedna osoba preminula u bolnici. Osumnjičenik je pobjegao s mjesta događaja, no policija ga je ubrzo uhvatila u kafiću u blizini objekta, rekao je.

Žrtve su pet štićenika doma i jedna zaposlenica, dodao je Milina.

Policija je rekla da je o napadu obaviještena u ponedjeljak ujutro. Osumnjičenik je "pod policijskim nadzorom", stoji u saopštenju regionalnog policijskog ureda.

"Na mjestu događaja slijedi očevid kojim rukovodi zamjenica županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru", dodaju iz regionalnog policijskog ureda.

Policijski dužnosnici rekli su da je napadač koristio neregistrirano oružje, piše AP.

Vlasti istražuju motiv napada.

Regionalna televizija N1 javila je da je uhapšeni muškarac rođen 1973. godine te da je bivši policajac koji je sudjelovao u ratu u Hrvatskoj 1991.-95. i rođak jednog od štićenika doma za starije osobe. Mediji su objavili i da je jedna od ubijenih bila njegova majka, koja je posljednjih 10 godina živjela u staračkom domu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović se oglasio na Facebooku i izrazio sućut obiteljima stradalih.

"Divljački, nezapamćeni zločin u Daruvaru šokirao me je. To je zastrašujuća opomena i zadnji poziv svim nadležnim institucijama da učine više na prevenciji nasilja u društvu, uključujući još rigorozniju kontrolu posjedovanja oružja. Od policije i državnog odvjetništva očekujem da provedu brzu i temeljitu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog zločina i kaznilo odgovorne", napisao je Milanović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na mreži X izrazio sućut obiteljima stradalih.

"Zgroženi smo ubojstvom petero osoba u Domu za starije u Daruvaru. Izražavamo sućut obiteljima stradalih i nadamo se oporavku ranjenih. Očekujem da nadležna tijela utvrde sve okolnosti strašnog zločina", naveo je.

Na svom Facebooku profilu se oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"U tijeku je istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja. O svim daljnjim informacijama javnost će biti pravovremeno obaviještena. Izražavam sućut obiteljima žrtava. Naše misli su s onima koji su ranjeni i nadamo se njihovom brzom oporavku", napisao je između ostalog Božinović.

Daruvar je grad sa 8.500 stanovnika. Nalazi se oko 130 kilometara istočno od glavnog grada Zagreba.