Ruski vojnici optuženi za umešanost u smrt Amerikanca u Ukrajini

Američki državljanin Rasel Boner Bentli III, bivši pripadnik proruske separatističke vojne jedinice u Donjecku u Ukrajini.

Rasel Bentli, čovek iz Teksasa koji je kao "donbaski kauboj" postao poznat po tome što se pridružio proruskim snagama na istoku Ukrajine, mučen je pre nego što je ubijen u ukrajinskom gradu Donjecku koji je okupirala Rusija, saopštile su ruske vlasti.

Takođe su saopštili da su njegovi navodni otmičari pokušali da prikriju smrt detonirajući automobil u kojem se nalazilo njegovo telo.

U saopštenju objavljenom 20. septembra, Istražni komitet je naveo da su četiri pripadnika ruskih oružanih snaga Vitalij Vansjacki, Vladislav Agalcev, Vladimir Bažin i Andrej Iordanov optuženi u vezi sa Bentlijevom smrću u aprilu.

Pročitajte i ovo: Rusija izvještava o novim uspjesima u Donbasu

Bentli (64), koji je nazivao sebe Donbasovim kaubojem, postao je popularna ličnost u ruskim propagandnim medijima zbog svojih kritika vlade SAD.

Bentli je nestao u Donjecku u aprilu.

Margarita Simonjan, vodeća ruska novinarka naklonjena Kremlju i glavna urednica državnog emitera RT, napisala je na mreži X u to vreme da je Bentli umro za "naše ljude" u Donjecku.

Bentlijeva supruga Ljudmila je tada tvrdila da su ga oteli ruski vojnici iz tenkovskog bataljona.

Prema navodima istražnog komiteta, Vansjacki, Agalcev i Jordanov su mučili Bentlija 8. aprila, a on je ubrzo umro.

Vansjacki i Agalcev su osumnjičeni da su digli u vazduh automobil sa Bentlijevim telom i naredili Bažinu da se otarasi onoga što je ostalo od njegovih ostataka.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ukrajinci s posljednjim zalihama hrane u gradu na liniji fronta čekaju dalje borbe

Četvorica muškaraca optužena su za zloupotrebu položaja, mučenje koje je dovelo do smrti, skrnavljenje tela i zaveru da se telo sakrije.

Istražni komitet nije precizirao zašto su četvorica muškaraca mučili Bentlija do smrti, ali njegovi prijatelji u Donjecku sugerišu da su ga pomešali sa američkim špijunom.

Bentli se borio za bataljon Vostok između 2014. i 2017. i dobio rusko državljanstvo 2021. godine.

Izvor: Current Time