U Švedskoj zabilježen prvi slučaj novog oblika majmunskih boginja

Primjer majmunskih boginja na rukama oboljelog u Kongu, 2022. godina

Prvi slučaj ozbiljnijeg oblika majmunskih boginja van Afrike zabilježen je u Švedskoj. Vijest o zaraženoj osobi u Švedskoj dolazi dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija drugi put u dvije godine proglasila ovu bolest globalnom zdravstvenom krizom.

Osoba je zaražena dok je boravila u dijelu Afrike u kojoj je zabilježeno veliko širenje bolesti, izjavila je Olivia Wigzell, generalna direktorica švedske Agencije za javno zdravstvo.

"Tokom popodneva smo također dobili potvrdu da imamo jedan slučaj u Švedskoj ozbiljnijeg tipa majmunskih boginja koji se zove Clade I," rekao je ministar zdravstva i socijalnih poslova Jakob Forssmed. Wigzell je rekla da je zaražena osoba dobila njegu i upute u skladu s preporukama zdravstvene agencije.

Pročitajte i ovo: WHO: Epidemija majmunskih boginja u Africi je globalna opasnost

Proglašavanje zdravstvenom krizom WHO-a dolazi nakon što se izbijanje bolesti ozbiljnijeg tipa proširilo iz Konga na susjedne zemlje.

Majmunske boginje šire se bliskim kontaktom poput spolnog odnosa, kontakta kože na kožu, te razgovora ili disanja u blizini druge osobe. Uzrokuje simptome slične gripi, zatim kožno oboljenje, a može biti i smrtonosno. Četiri od sto slučajeva zaraze majmunskim boginjama dovedu do smrti, prenosi BBC. Bolest je česta u tropskim kišnim šumama zapadne i centralne Afrike i svake godine ima na hiljade zaraženih.

Vakcine za ovu bolest postoje za one koji su pod najvećim rizikom ili za one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Pročitajte i ovo: Koliko bismo trebali biti zabrinuti zbog majmunskih boginja?

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti kaže da se simptomi obično pojavljuju 6-13 dana nakon infekcije, kroz temperaturu i glavobolje, osipe ili rane i bolove u mišićima.

Većina ljudi ima blage do umjerene simptome nakon kojih uslijedi potpuni oporavak, ali osobe s oslabljenim imunitetom su izložene većem riziku.

Najmanje 450 osoba je umrlo tokom epidemije u Demokratskoj Republici Kongo, a bolest se od tada proširila na područja centralne i istočne Afrike.

Izvor: Reuters, BBC