U ponedjeljak sastanak ministara EU sa palestinskim i izraelskim zvaničnicima

Sastanak ministara EU sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima zakazan za 22. januar


Šefovi diplomatije Evropske unije (EU) razgovaraće u ponedjeljak u Briselu sa ministrima vanjskih poslova Izraela, Palestinske uprave i ključnih arapskih zemalja, o načinima za okončanje sukoba u pojasu Gaze, rekli su u petak neimenovini briselski zvaničnici, a prenosi AFP.

Agencija navodi da se ne očekuje bilateralni sastanak izraelskog ministara vanjskih poslova i njegovog palestinskog kolege, tokom briselskog sastanka 22. januara.

Sastanku će prisustvovati ministri vanjskih poslova Egipta, Jordana i Saudijske Arabije zbog strahovanja da bi sukob mogao proširiti i zahvatiti Bliski istok, prenosi AFP.

Neimenovane evropske diplomate su izjavile da je njihov cilj da ispitaju obje strane o načinima za okončanje nasilja na terenu i narednim koracima ka dugoročnom rješenju.

Pročitajte i ovo: SAD se zalažu za rešenje s dve države za izraelsko-palestinski sukob

EU se bori za jedinstven stav o sukobu u Gazi, jer su čvrsti podržavaoci Izraela, poput Njemačke, odbili zahtjeve za hitnim prekidom vatre poput Španije i Irske.

Agencija podsjeća da su države članice EU zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama uvjerene da stvaranje palestinske države ostaje jedini održiv način da se osigura trajni mir.

Pročitajte i ovo: Stvaranje palestinske države neophodno za bezbednost Izraela, rekao Blinken u Davosu

S druge strane, izraelski desničarski premijer Benjamin Netanjahu je 18. januara odlučno odbacio tu sugestiju.

U međuvremenu je Francuska, prenosi AFP, saopštila da će EU u ponedjeljak usvojiti sankcije protiv Hamasa, koga su SAD proglasile terorističkom organizacijom, zbog napada 7. oktobra.