Liječenje COVID pacijenata u Tuzli: Lijek Tocilizumab besplatan

Pacijenti u Covid odjelu Opće bolnice u Sarajevu

Ljekari Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) u Tuzli predstavili su u utorak 13. aprila, na konferenciji za novinare smjernice za liječenje COVID pozitivnih pacijenata, koje podrazumijevaju i primjenu lijeka Tocilizumab. Taj lijek je u tom kantonu besplatan, uz odluku ljekara da je lijek potreban za liječenje.

Medicinski direktor UKC Tuzla Šefik Umihanić, naveo je da su u novembru prošle godine na osnovu dostupnih publikacija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) odlučili da izrade vlastite smjernice za liječenje COVID-19.

Dodao je kako se taj lijek koristi u strogo postavljenim indikacijama.

“Naša prednost je u odnosu na druge kantone primjena tog Tocilizumaba i to uspješno primjenjujemo i to je besplatno za pacijente“, naglasio je.

Lijek Tocilizumab se nalazi na listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Lista je objavljena krajem aprila 2019. godine.

No, uprkos tome, nije usklađena u pojedinim kantonima od deset kantona u Federaciji BiH. Jedan od njih je i Kanton Sarajevo (KS), gdje građani lijek kupuju u privatnom aranžmanu.

Lijek je u BiH registriran za posebne kategorije bolesnika koji se u bolnicama liječe od reumatoidnog artritisa i upalnih bolesti crijeva.

Pročitajte i ovo: Lijekove za korona virus građani Sarajeva sami plaćaju

Doktorica Aldina Ahmetagić, klinički farmakolog sa UCKS Tuzla kazala je kako lijek Tocilizumab u ovoj bolnici koriste od augusta 2020. godine za kritično teške pacijente.

“Imamo sreću što su naše ministarstvo i kantonalni zavod imali razumijevanja za naše preporuke tako da pacijenti ne kupuju lijek Tocilizumab“, naglasila je.

Doktorica Rahima Jahić, koordinatorica tima UKC Tuzla je obrazložila terapijski pristup prema težini bolesti COVID-19 pacijenata i navela kako su izdvojeni lijekovi Remdesivir i Favirapir, kao i koritkosteroidna terapija koja je, kako je rekla, dala dobre rezultate.

“Antitrombotička profilaksa je jako bitna kod naših pacijenata. Također, obrazloženi su u našim smjernicama i kriteriji za hospitalizaciju, zatim za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju“, rekla je.

Ona je naglasila da pacijenti u ovoj ustanovi mogu da dobiju lijek Favira ukoliko za to postoji odluka konzilijuma, te istakla i kortikosteroidnu terapiju koja se daje u visokim dozama dva do tri dana, nakon čega se postupno smanjuju doze, zavisno do težine kliničke slike.

Pročitajte i ovo: Zašto je visoka stopa smrtnosti od COVID-19 u BiH?

U Bosni i Hercegovini (BiH) je u protekla 24 sata registrovano 966 novozaraženih i 80 preminulih od posljedica korona virusa, saopštile su entitetske zdravstvene institucije u utorak 13. aprila.