Osumnjičeni za kriminal oko Sky aplikacije predao se Tužiteljstvu BiH

Zgrada Suda i Tužiteljstva BiH, Sarajevo, juli 2022.

Osumnjičeni Dario Jekić iz Doboja, osoba koja je potraživana međunarodnom tjeralicom zbog više kaznenih djela, u prisustvu odvjetnika, predao se Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine (BiH).

Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu kodnog naziva "Storage", koji je povezan sa Sky i Anom aplikacijama, a osumnjičen je za organizirani kriminal, osobno sudjelovanje u teškom ubojstvu, kao i neovlašteni promet velikih količina opojnih droga, navelo je Tužiteljstvo BiH.

Osumnjičeni je, kako je saopćeno, duže vremena bio nedostupan pravosuđu BiH i potraživan je putem međunarodne tjeralice.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

možda vas zanima Aplikacija FBI-ja kao klopka za kriminalce širom sveta

Ministar unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Dragan Lukač rekao je u februaru da je u BiH više od 2.000 ljudi koristilo kriptirane telefone i aplikaciju Sky za kriminalne aktivnosti i da niko od njih ne može biti zaštićen.

"Svi oni koji su koristili kriptirane telefone i 'Sky' aplikaciju, predlažem im da sami dođu i da se predaju, ispričaju što su radili, jer će policija prije ili kasnije doći do njih", rekao je Lukač 2. februara.

Kako je bilo navedeno na internetskoj stranici kompanije SKY ECC, koju je zaplijenio američki Federalni istražni biro (FBI), Sky je zaštićena aplikacija za sigurnu razmjenu poruka koja funkcionira na sigurnim uređajima.

Lukač je kazao da su u zemljama gdje je najviše korištena Sky aplikacija - Francuska, Belgija i Nizozemska, one i dešifrirane, te da EUROPOL raspolaže s tim podacima.

Također, aplikacija Sky radila je na privatnoj globalnoj mreži servera, poruke preko njihovog sistema bile su šifrirane, kompanija navodno nije mogla da čita ni da ih skladišti, a SKY ECC uređaji onemogućavali su funkcije koje predstavljaju rizik po privatnost i sigurnost.