Majka nastradalog Davida Dragičevića razgovarala s glavnom tužiteljicom Tadić

Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić (L) na sastanku sa Suzanom Radanović (R), majkom stradalog 21-godišnjeg Davida Dragičevića, Sarajevo, 10. septembar 2021.

Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine (BiH) Gordana Tadić sastala se u petak (10. septembar) sa Suzanom Radanović, majkom Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke koji je nastradao 2018. godine.

Radanović će dati iskaz u Tužiteljstvu BiH u svojstvu svjedoka-oštećene u predmetu stradanja njenog sina.

"S obzirom da je Sud BiH, koncem jula donio rješenje, kojim su odbili dati suglasnost na izjavu glavne tužiteljice Gordane Tadić o nepoduzimanju kaznenog gonjenja Suzane Radanović, navedena će tijekom današnjeg dana, dati svoj iskaz u Tužiteljstvu BiH, u svojstvu svjedoka-oštećene u navedenom predmetu", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je 16. jula dala izjavu da se neće poduzimati kazneno gonjenje svjedoka - oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim s osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina.

Sud BiH je 29. jula donio rješenje kojem se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene dalje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedokinji Suzani Radanović.

Pročitajte i ovo: Slučajevi 'Memić' i Dragičević' sa istim dokazima pred državnim pravosuđem

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH provodi u okviru predmeta stradanja Davida Dragičevića, a kako je navedeno poduzima se više istražnih radnji, te će rezultati biti objavljeni u narednom periodu.

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH aktivno poduzima radnje dokazivanja u više segmenata, u cilju otkrivanja svih propusta koji su doveli do neefikasne istrage stradanja Davida Dragičevića, o čemu je nedavno i Ustavni sud BiH, donio odluku utvrdivši povredu ustavnih prava roditelja Davida Dragičevića na djelotvornu istragu, navodi se u saopćenju.

Radanović je informirana o provedenim aktivnostima Tužiteljstva BiH nakon preuzimanja predmeta iz Okružnog javnog tužiteljstva u Banjoj Luci i Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske.

Pročitajte i ovo: Slučaj Dragičević: Tri godine traganja za istinom

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Okolnosti pod kojima je umro i dalje nisu razjašnjene.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.